Propolis pszczeli czyli kit, jest naturalną, lepką i gęstą substancją wykorzystywaną przez pszczoły do uszczelniania i wzmacniania konstrukcji ula o barwie od żółtozielonkawej, aż po brunatną, w zależności od wielu czynników – np. pory roku, rasy pszczół czy roślinności. Co istotne, kit pszczeli jest używany jako lepiszcze, ale posiada także właściwości dezynfekujące. Owady wytwarzają go z żywicy z pączków drzew i krzewów oraz wydzieliny – skład propolisu jest jednak zmienny i złożony, gdyż może być pobierany z różnorodnych roślin. W Polsce na ogół źródłem są topola, wierzba, jesion, olcha i drzewa iglaste z uszkodzoną korą. Odmienna temperatura wpływa na jego postać – może być twardy i kruchy, jak i miękki oraz plastyczny. W jego skład wchodzą m.in.:
- żywice,
- woski,
- polisacharydy,
- polifenole,
- woda,
- garbniki,
- substancje lotne,
- domieszki mechaniczne,
- pyłek kwiatowy,
- mikroelementy i makroelementy,
- witaminy.