Proper Zestaw Kaw Ziarnistych
W skład zestawu wchodzą:
- Proper Samba Arabica 1000g
- Proper Brazylia Diamond 1000g
- Proper The Black 250g
Data wypalania kawy 08.03.2021
Kawa Samba Arabika 100%
Ziarna świetnie nadają sie zarówno do ekspresów tzw. kolbowych, automatycznych jak i kafetierek (kawiarek) a także zaparzaczy typu ,, french press" z tłoczkiem i sitkiem oddzielającym ,, fusy kawy" od naparu.
Kawa wypalana jest w stopniu średnim. Nie palimy mocno naszych ziarenek. Proces odbywa się w rzemieślniczym, sterowanym przez roast mastera piecu.
Brazylia to jak wiemy największy producent kawy na Świecie. Ziarenka głównie gatunku arabica uprawiane są tu w trzech strefach klimatycznych na mniejszych jak i ogromnych, wysoko rozwiniętych plantacjach.
Kawa Samba Blend - smak prosto z Brazylii
Kawa z Brazylii charakteryzować się będzie łagodnym smakiem, naturalnymi nutami orzechów, marcepanu i czekolady. W zależności od stopnia upalenia kwaskowość możemy scharakteryzować jako niską lub umiarkowanie niską.
Ziarna brazylijskiej arabiki, które wchodzą w skład naszego blendu zostały wyselekcjonowane, skomponowane i wypalone w taki sposób by wspaniale smakowała Wam w metodach ciśnieniowych takich jak ekspres czy kawiarka. Smak kawy to głównie nuty czekoladowo orzechowe. Polecamy do klasycznego espresso, kawy czarnej americano jak i do komponowania z napojami mlecznymi np. cappuccino, latte czy flat white.
Kawa Ziarnista Brazylia Diamond
Dzięki zastosowaniu unikatowej odmiany botanicznej kawa Brazylia Diamond posiada smak, którego nigdy nie zapomnisz. Połączenie słodyczy czekolady, karmelu i melasy, razem z egzotycznymi aromatami ananasa i mango sprawią, że obcowanie z kawą będzie kolejnym, ważnym doświadczeniem w Twoim życiu.
Natura spłatała prawdziwego figla tworząc Brazylia Diamond
Wychodząc od założenia, że aby stworzyć najwyższej jakości Arabikę, potrzebne są odpowiednie warunki możemy dojść do punktu, w którym autentycznie będziemy mogli uznać Brazylia Diamond za ósmy cud świata. Dlaczego? Ze względu na to, że jest to kawa, która dojrzewa w idealnych warunkach – bogata gleba, łagodny klimat, słońce i odpowiednie ukształtowanie terenu tworzą kombinację, która sprawia, że ten rodzaj kawy jest tak unikalny.
Charakterystyczną cechą Brazylia Diamond jest słodkawy smak, który uzyskany został, dzięki zastosowaniu odmiany botanicznej, która absorbuje mniej światła, przez, co więcej, słodyczy zostaje wewnątrz owocu i przenika do ziarna, dając o sobie znać, z każdym łykiem kawy. Tę słodycz czuć w nutach czekolady, karmelu, melasy – stanowią one idealne dopełnienie aromatów ananasa i mango. A to, co najpiękniejsze w tym połączeniu to fakt, że zostało ono stworzone w pełni naturalnie.
Słodkość prosto z regionu Soul De Minas – Brazylia Diamond
Kawa pochodząca z regionu Soul de Minas posiada wyjątkowo sprzyjające warunki do uprawy wysokiej jakości Arabik. Ze względu na fakt, że tamtejsze gleby są bardzo żyzne, a wzniesienia ukształtowane w taki sposób, że kawowce mają ograniczony dostęp do słońca, co sprawia, że owoce dojrzewają wolniej, a kawowce posiadają idealnie zbalansowany profil, z którego słyną. Dodając do tego łagodny klimat i odpowiednią ilość opadów uzyskujemy idealne warunki do uprawy.
Unikalności regionowi Soul De Minas dodają także liczne rodzinne farmy. Ich praca wpływa pozytywnie na jakość gleby na terenie całego regionu, co pozwala między innymi na osiąganie przez kawę Brazil Diamond wysokich wyników (82/83 punkty) w testach jakości SCAA, czyli Special Coffee Association of America.
Kawa Ziarnista The Black
,,The Black" to nasz blend firmowy stworzony z ziaren brazylijskiej arabiki (zbiór regionalny odmian Mundo Novo / Bourbon / Catuai ) oraz wysokiej jakości indyjskiej robusty (ziarna peaberry + obróbka na mokro).
Polecamy kawoszom którzy preferują niski poziom kwasowości, mocniejszy napar z bogatą kremą oraz nutami ciemnej czekolady i orzechów.
Świetnie sprawdzi się zarówno w ekspresie automatycznym, kolbowym, kawiarce czy do tradycyjnego zaparzania.
Brazylia jest jednym z największych na świecie producentów kawy. Jej położenie geograficzne i klimat tworzą wyjątkowe połączenie, które pozwala na uprawę wysokojakościowej kawy. Plantacje zlokalizowane są przede wszystkim w okręgach Santos, Minas Gerais i Sao Paulo.
The Black - Indyjska robusta to wykończenie
Indyjska robusta stanowi 60% całości uprawy indyjskich kaw, w ilości przekraczającej 5 milionów worków kawy. Robusta uprawiana jest przede wszystkim w rejonach Kerala i Karnataka. Kawa rośnie tam na wysokości 500-1000 m n.p.m. Kawowce znajdują się przede wszystkim na terenach odpowiednio zacienionych. Na plantacjach zwykle obecne są także inne rośliny – banany, imbir i pieprz. Uprawiana jest przede wszystkim na żyznych, lekko kwaśnych glebach (pH 6,0-6,5) w odpowiednim klimacie, gdzie średnie temperatury oscylują w zakresie 23-28 stopni Celsjusza, a roczne opady sięgają rzędu 1200-2000 mm.
O nas
W palarni Proper kilka razy w tygodniu, metodą rzemieślniczą wypalamy wysokiej jakości ziarna. Jakość ziarna, sposób palenia i właściwe zaparzenie to główne czynniki, aby wydobyć z kawy to, co najcenniejsze. Stworzyliśmy to miejsce, aby dzielić się z Wami magią czarnego naparu. Każdy szczegół jest dla nas ważny.
Nasza kawa kocha towarzystwo ♥