Autor: Walenty Poczta, Wawrzyniec Czubak, Czesław Muśnicki, Janusz Buczyński
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2016
Wydanie: II zmienione
Stron: 439
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7160-857-5
Prezentowana książka to kompendium wiedzy technologicznej i ekonomicznej o rolnictwie. Porusza podstawowe problemy z zakresu produkcji rolniczej, w tym produkcji roślinnej i zwierzęcej, oraz rolniczej produkcji ekologicznej. Zawiera także podstawowe zagadnienia z ekonomiki i organizacji rolnictwa, agrobiznesu, rachunkowości rolniczej oraz zasad Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów i absolwentów nierolniczych kierunków studiów, pragnących zdobyć podstawowy zasób wiadomości dotyczących rolnictwa. Może być pomocny także studentom kierunków rolniczych lub pokrewnych, jako repetytorium wiedzy zdobytej wcześniej na zajęciach z przedmiotów przyrodniczych i ekonomicznych.
Spis treści:
Wstęp
I. PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
- Biologiczne podstawy produkcyjności roślin
- Siedliskowe czynniki produkcyjności roślin
- Systemy uprawy roli
- Żywienie roślin i nawożenie
- Siew i sadzenie roślin
- Pielęgnowanie zasiewów
- Zbiór i przechowywanie plonów
- Systemy następstwa roślin
- Agrofagi roślin uprawnych i sposoby ich zwalczania
- Hodowla odmian i nasiennictwo
II. PRODUKTY ROŚLINNE I TECHNOLOGIE ICH WYTWARZANIA
- Struktura produkcji roślinnej w Polsce
- Rośliny zbożowe
- Rośliny przemysłowe
- Rośliny okopowe
- Rośliny strączkowe
- Rośliny pastewne
- Trwałe użytki zielone
- Zarys produkcji ogrodniczej
III. MECHANIZACJA PRODUKCJI ROŚLINNEJ
- Słowniczek pojęć technicznych
- Ciągniki rolnicze
- Uprawa roli
- Nawożenie roślin
- Siew nasion i sadzenie roślin
- Pielęgnacja zasiewów
- Chemiczna ochrona roślin przed agrofagami
- Nawadnianie roślin
- Zbiór płodów rolnych
- Przechowywanie surowców roślinnych
IV. PODSTAWY PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
- Słownictwo zootechniczne
- Zasady oceny wartości pokarmowej pasz
- Higiena i profilaktyka produkcji zwierzęcej
V. HODOWLA I UŻYTKOWANIE ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
- Bydło
- Trzoda chlewna
- Konie
- Drób
- Owce i kozy
VI. HODOWLA I UŻYTKOWANIE INNYCH ZWIERZĄT UDOMOWIONYCH
- Owady użytkowe
- Zwierzęta futerkowe
- Ryby słodkowodne
- Psy i ich użytkowanie
- Koty
VII. ROLNICTWO EKOLOGICZNE
- Wiadomości wstępne
- Konwersja gospodarstwa na produkcję ekologiczną
- Kontrola w rolnictwie ekologicznym
- Zasady produkcji w rolnictwie ekologicznym
- Przetwórstwo produktów ekologicznych
- Znakowanie produktów ekologicznych
- Płatność rolno-środowiskowa w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne
VIII. PODSTAWY EKONOMIKI I ORGANIZACJI ROLNICTWA
- Czynniki produkcji roślinnej
- Rola czynników produkcji w procesie wytwarzania i proporcje ilościowe między nimi
- Nakłady i koszty użycia czynników produkcji
- Koszty produkcji rolniczej
- Produkcja rolnicza
- Efektywność gospodarowania i jej mierniki
- Ceny w rolnictwie
- Dochody w rolnictwie
- Charakterystyka rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski i użytkowanie ziemi
IX. ORGANIZACJA I ZARZĄDZANIE NOWOCZESNYM PRZEDSIĘBIORSTWEM ROLNYM
- Zasady racjonalnego gospodarowania w przedsiębiorstwie rolnym
- Cechy rolnictwa i przedsiębiorstwa rolniczego
- Potencjalne warunki gospodarowania w przedsiębiorstwie rolnym
- Bilanse rolnicze
- Produkcja graniczna i efektywność krańcowa w produkcji rolniczej
- Kalkulacje rolnicze - liczenie kosztów pracy maszyn, produkcji roślinnej i zwierzęcej
X. RACHUNKOWOŚĆ ROLNA. RACHUNEK EKONOMICZNY, PODSTAWOWE ZASADY PROWADZENIA RACHUNKOWOŚCI W GOSPODARSTWIE ROLNYM
- Zasady rachunkowości
- Rachunek opłacalności produkcji (ustalanie dochodu gospodarstwa rolnego)
XI. GENEZA WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJUNII EUROPEJSKIEJ I WSPARCIE ROZWOJU ROLNICTWA ZE ŚRODKÓW WPR W POLSCE
XII. MIEJSCE ROLNICTWA W AGROBIZNESIE I GOSPODARCE NARODOWEJ
- Wprowadzenie
- Analiza roli agrobiznesu w gospodarce narodowej i zmian jego struktury