Grzybek tybetański oryginalny - zestaw startowy 1 duża łyżka na szklankę mleka.
Domowa hodowla
Grzybka (jedna łyżka) należy umieścić w wysokim słoiku. Następnie zalewamy go pełnotłustym mlekiem (chude się nie nadaje) - może być też sojowe albo kozie - według proporcji: szklanka mleka na dwie łyżeczki grzybka. Mleka nie należy podgrzewać, powinno być zimne. Górę słoika szczelnie przykrywamy gazą. Naczynie należy przechowywać w temperaturze pokojowej (18-20 stopni).
Po upływie 24 godzin grzybka należy przemieszać drewnianą albo plastikową łyżką (nigdy metalową, w przeciwnym wypadku grzybek umrze). Sfermentowane mleko trzeba przecedzić przez sito np. do miseczki albo szklanki. Otrzymany napój wypijamy. Grzybka na sicie trzeba natomiast dokładnie przepłukać zimną wodą, aż będzie zupełnie czysty. Wrzucamy go do wypłukanego słoja i powtarzamy całą procedurę.
Uwaga : wysyłam wyłącznie od poniedziałku do środy.