NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
URZĄDZENIE DO GOTOWANIA SOUS VIDE
CYRKULATOR PRÓŻNIOWY
RENOMOWANEJ FIRMY PROFICOOK
model: PC-SV 1126
Technika gotowania Sous-Vide: próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie.
Celem metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności.
Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”.
Dlaczego tak się dzieje? Bez wątpienia ogromny wpływ na taki rozwój sytuacji ma fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i jakość.
Temperatura wody ma kluczowe znaczenie w gotowaniu metodą sous vide, a za sprawą cyrkulatora można ją bardzo precyzyjnie określić i utrzymać na stałym poziomie.
Standardowe zakresy temperatur
- Wołowina medium-rare: 54-59°C
- Wołowina medium: 60-63°C
- Pierś z kurczaka: 60-66°C
- Soczysta, krucha wieprzowina: 52-68°C
- Tradycyjna ryba: 50-56°C
Określenie czasu pełnego ogrzania pożywienia metodą sous vide jest dość łatwe, ponieważ woda posiada stałą temperaturę. Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, następne 2,5 cm to dodatkowe 2 godziny. Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości, aby doszło do przegrzania potrawy, przetrzymanie przez 2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicy.
Przykładowe rekomendacje doboru czasu
- Delikatna wołowina: od 30 minut do 4 godzin
- Twarda wołowina: od 3 do 24+ godzin
- Delikatna wieprzowina: od 45 minut do 8 godzin
- Twarda wieprzowina: od 3 do 48 godzin
- Mięso z kurczaka: od 30 minut do 8 godzin
- Ryby: od 10 minut do 3 godzin
Profi Cook PC-SV 1126 to cyrkulator do sous-vide, który pozwoli Ci czerpać maksimum korzyści z tej metody gotowania potraw.
Jakie są zalety sous-vide? Są to przede wszystkim:
równomierne gotowanie i zatrzymanie zawierających przez żywność płynów.
Efektem jest delikatna i soczysta potrawa, pełna smaku, aromatu i cennych wartości odżywczych.
Dodatkowym plusem jest brak rozprzestrzeniania się zapachów jedzenia po całej kuchni albo i po całym mieszkaniu.
Taki mały sprzęt AGD do kuchni jest więc obowiązkowym akcesorium w mieszkaniu osób, które przywiązują dużą wagę do tego, co jedzą.
A dlaczego warto zainteresować się akurat modelem Profi Cook PC-SC 1126?
Przede wszystkim za sprawą dużej mocy i precyzyjnej regulacji temperatury.
PARAMETRY TECHNICZNE:
Obudowa ze stali nierdzewnej z miękkim ergonomicznym uchwytem
Precyzyjne gotowanie żywności dzięki elektronicznej regulacji temperatury (maks. Odchylenie +/– 0,5 °C)
Funkcja delikatnego gotowania, przygotowywania jogurtu i utrzymywania ciepła
Obieg wody: 7-8 l/min
Na wyświetlaczu LED pojawia sie: - wybrana temperatura - rzeczywista temperatura - timer
Regulacja temperatury: 0°C – 90°C (w krokach co 0,5 °C)
99-godzinny timer
Automatyczne wyłączanie przy niskim poziomie wody
Zastosowanie do wszystkich naczyń żaroodpornych o wysokości ok. 15 cm i wyższych
Wbudowany uchwyt mocujący
Łatwy w obsłudze i czyszczeniu
Zasilanie sieciowe: 220-240 V, 50/60 Hz, 800 W
Wymiary (S x W x G): 390 x 70 x 105 mm
Waga: 1,20 kg
slimtex