Ewa Marciniak-Kulka
ISBN: 9788371419843
data wydania: 2012
stron: 224
format: 165x235mm, oprawa miękka
*cena z VAT
W I części podręcznika podano informacje dotyczące:
- budowy i funkcjonowania zwierząt gospodarskich;
- zasad żywienia zwierząt;
- wartości pasz stosowanych w żywieniu zwierząt;
- warunków w środowisku bytowania zwierząt związanych z higieną produkcji zwierzęcej;
- pokroju zwierząt i podstawowych założeń technologii produkcji.
W II części podręcznika skoncentrowano się na określeniu:
- technologicznych podstaw chowu i hodowli bydła;
- technologicznych podstaw chowu owiec, kóz, trzody chlewnej i koni;
- technologicznych podstaw produkcji drobiarskiej;
- produkcji zwierzęcej w rolnictwie ekologicznym;
- elementów hodowli zwierząt z uwzględnieniem ich rejestrowania i znakowania;
formalno-prawnych podstaw chowu zwierząt, profilaktyki weterynaryjnej, obrotu zwierzętami i ich produktami.
Zdobycie tej wiedzy pozwoli na podejmowanie zadań związanych z uzyskiwaniem wysokiej jakości mleka, mięsa i jaj, które stanowią bardzo ważne produkty żywnościowe. Ich jakość bezpośrednio przekłada się bowiem na zdrowie i jakość życia konsumenta.