PROBIO KOMPOSTER NIEBIESKO-ZIELONY 16L
PROBIO KOMPOSTER to praktyczny kompostownik do usuwania odpadów organicznych, który eliminuje niedogodności związane z gromadzeniem odpadów organicznych. Rozpad odpadów jest najczęstszą przyczyną nieprzyjemnego zapachu. Zastosowanie otrębów z dobroczynnymi mikroorganizmami PROBIO BOKASHI zapewnia prawidłowy przebieg procesu fermentacji, a tym samym zapobiega rozkładowi w PROBIO KOMPOSTER. W rezultacie sfermentowane odpady organiczne stanowią doskonałą podstawę dla kompostu najwyższej jakości. PROBIO KOMPOSTER ma hermetyczny pojemnik. Ponieważ napływ powietrza jest mniejszy, rośnie również prawdopodobieństwo gnicia. Nie ma nieprzyjemnego zapachu nawet podczas otwierania pojemnika, ponieważ kładziemy otręby z mikroorganizmami na odpadach organicznych. Zapewniają, że zamiast gnicia zachodzi proces fermentacji.
Dostępne opcje kolorystyczne pojemników: czarno-zielony, niebiesko-zielony.
W pojemnikach możemy umieścić kuchenne odpadki organiczne lub mniejsze odpady ogrodowe:
- żywność,
- owoce,
- warzywa,
- kawa,
- herbata,
- kwiaty,
- chusteczki,
- serwetki,
- owoce cytrusowe,
- skórki banana,
- skorupki jaj, itp.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich:
- płynów
- mleka i przetworów mlecznych
- octu
- soków
- kości
- popiołu
- niedopałków,
- papieru
Jak przygotować kompost:
- przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość PROBIO BOKASHI
- Rozdrobnij odpadki organiczne (nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost) i wrzuć do wiaderka
- Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością PROBIO BOKASHI
- Dociśnij odpadki w wiaderku tak, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek
- Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka tak, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe
- Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka
- Co 2 - 3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania
- Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i obserwujemy ubytek objętości kompostowych odpadków
Tak przygotowany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji, nie gnicia.
Pojemność
16L