PRL na widelcu
Błażej Brzostek
- Wydawnictwo: Baobab
- Data wydania: 2010
- ISBN: 9788389642295
- Liczba stron: 352
- Waga łączna: 1,359 kg
Stan: bardzo dobry -
Uwagi: nieznaczne przetarcia, przybrudzenia i zarysowania okładki, minimalne zagniecenia rogów okładki
Zdjęcia przedstawiają oryginalny produkt sprzedaży.
"PRL na widelcu" to oryginalna podróż w nieodległą przeszłość szlakiem wytyczonym przez smaki. Co? Jak? i Gdzie? jadano w PRLu - to pytania, na które książka Błażeja Brzostka próbuje odpowiedzieć.
Tyle z okładki tej książki.
Obiektywny opis? To ponad 300 stron opowieści o tym jakie produkty królowały wówczas na polskich stołach (w zależności od stołu, a raczej koneksji jego właścicieli),do czego tęskniono, co było obiektem westchnień obywateli PRL. Publikacja bogata w materiał ilustracyjny i wycinki prasowe, ukazujące swoistą kuriozalność ówczesnej polityki, która miała swoje bezpośrednie przełożenie na życie mieszkańców Polski.
Agata Szwedowicz (PAP) tak opisuje tę publikację: [...] Błażej Brzostek podjął próbę opisania rzeczywistości PRL-u poprzez jeden z najważniejszych jej aspektów - jedzenie. "Co prawda sztuka kulinarna nie znajduje się całkowicie po stronie kultury, jest zawsze zawieszona pomiędzy naturą a kulturą, jednakże jakość i sposób jedzenia wyznacza granice między cywilizacją a barbarzyństwem" - argumentuje autor powołując się na Claude'a Levi-Straussa. Powstało kompendium pokazujące pięć dekad PRL-u poprzez opis tego co, gdzie i jak się jadało, jakie zwyczaje i problemy były z tym związane.
opis [Lubimy czytać]