Ekologiczne 100% Kakao Ceremonialne z Peru (70% Criollo i 30% Trinitario & Forastero) w 30-gramowych talarkach, idealne na PREZENT!
W ozdobnym opakowaniu znajduje się 12 krążków kakao ceremonialnego. Każdy z nich posiada logo lecącego kondora andyjskiego - narodowego symbolu Peru.
Talarek ma optymalną masę do sporządzenia jednej porcji "napoju Bogów" (przepis poniżej). Dzięki foliowemu opakowaniu „on-the-go” można go także zabrać ze sobą i spożyć zamiast słodkiej przekąski, jako 100%-ową gorzką czekoladę, w pracy, po treningu lub w podróży.
Po kliknięciu we wszystkie przedmioty sprzedającego znajdziesz także inne rodzaje kakao z różnych krajów Ameryki Południowej, zarówno w blokach, jak i w proszku.
Na końcu tej oferty znajduje się krótka charakterystyka smaków naszych latynoamerykańskich gatunków kakao ceremonialnego.
Zobacz nasze pozostałe oferty z zestawami kakao ceremonialnego, które idealnie nadają się na prezent:
nr 12782773553: 4 tabliczki po 100 g, w ozdobnej puszce
nr 12791380772: – 3 tabliczki po 150 g, w ozdobnej puszce
Wstążka nie jest w zestawie.
Ziarno kakaowca, z którego produkujemy Kakao Ceremonialne, pochodzi z upraw ekologicznych. Po zbiorach poddawane jest fermentacji i suszeniu na słońcu, a następnie łuskaniu i kruszeniu, tworząc tzw. nibsy.
Po zmieleniu uzyskana masa kakaowa ma aż 52% tłuszczu, zwanego masłem kakaowym. Dla odróżnienia od powszechnie stosowanego odtłuszczonego i mielonego kakao o zawartości tłuszczu 10-15%, kakao nieodtłuszczone i niealkalizowane nazywa się ceremonialnym.
Kakao Ceremonialne powstaje w naszym bio-certyfikowanym Zakładzie produkcyjnym pod Warszawą. Oferujemy je także w formie tabliczek (100-150-160 g) oraz proszku (170, 285, 400 g).
Podstawą naszej technologii jest nowoczesny proces kriogenicznego mielenia nibsów i ziaren kakaowca (w temp. -80°C). Jedynie taka metoda przetwarzania wrażliwego materiału roślinnego pozwala uzyskać półprodukt w postaci bardzo drobnego proszku, w którym zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze oraz oryginalny smak i typowy aromat najwyższej jakości surowca.
Na żadnym etapie obróbki technologicznej temperatura surowca nie przekracza 43°C (by pozostać w zgodzie z ograniczeniami dla produktów spożywczych typu RAW).
Aby otrzymać andyjski „napój Bogów” (el elixir de los Dioses) wystarczy krążek kakao skruszyć, zalać gorącą wodą i mieszając gotować ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
Nasze kakao ma wysoką wartość energetyczną sięgającą 580 kcal/100 g i jest produktem ketogenicznym. Wystarczy zamiast posiłku wypić napój kakaowy z porcją 30g kakao, aby odczuwać sytość przez kilka godzin.
Głównym walorem kakao są jego niezwykłe właściwości odżywcze, połączone ze wzrostem poziomu serotoniny w organizmie zaraz po jego spożyciu. Serotonina jest działającym w mózgu neuroprzekaźnikiem, odpowiedzialnym za poprawę koncentracji i nastroju oraz dodającym optymizmu w chwilach wyczerpania i stresu.
Składniki
100% ekologicznych surowych kruszonych ziaren kakaowca* (tzw. nibsów) zmielonych kriogenicznie (odm. Criollo 70%, Trinitario + Forastero 30%).
Produkt nie zawiera konserwantów, glutenu i składników modyfikowanych genetycznie (GMO).