Szwedzki precyzyjny cukromierz do pomiaru stężenia cukru
Profesjonalny szwedzki cukromierz w skali Oeschle (Oe) + Etui!
Skala ta jest 4 razy dokładniejsza tzn. 1 Blg = 4 Oe
Przykład 1: Wino ma 4 Blg, czyli w skali Oeschle ma 16 Oe!
Przykład 2 : Wino ma 40 Oe, czyli w skali Ballinga ma 10 Blg!
Głównymi elementami miernika są:
- etui
- pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Oeschle (Oe)
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
BADANIE MOSZCZU:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ:
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce 32 - 40 Oe°. Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale (0 - 8 Oe°).
PARAMETRY TECHNICZNE:
Długość cukromierza: 25,5 cm +-5%
Zakres mierzenia cukru: 0-120'Oe
Długość etui: 29 cm +-5%
Materiał etui: Tworzywo sztuczne
BRAK PROBÓWKI W ZESTAWIE