Oryginalny holenderski ser kozi, wędzony
Henri Williga
Prawdziwy holenderski rarytas tylko dla koneserów!
Od ponad 40 lat Henri Willig produkuje tradycyjne sery w swoich serowych mleczarniach w Katwoude i Heerenveen w Holandii. Ich najwyższej jakości odmiany i smaki są doceniane na całym świecie. Znane marki korporacyjne to Henri Willig, Hooidammer i Polderkaas.
Historia Henri Williga
Henri Willig wychowywał się w Katwoude, gdzie jego rodzice mieli farmę mleczną. Będąc jedynym synem w pięcioosobowej rodzinie, Henri poszedł do szkoły rolniczej. W 1974 r. Wraz z żoną Riet przejął rodzinne gospodarstwo od ojca. Rolnik wkrótce wpadł na pomysł, by samemu zapuścić się w produkcję sera. Brał udział w kursie wyrobu sera i wkrótce był tak utalentowany, że postanowił zrobić ser na swojej farmie. Jego pasja nie pozostała niezauważona: farma serów, położona w pięknym polderze w Waterland, szybko przyciągnęła zagranicznych turystów.
To, co zaczęło się jako nowe wyzwanie dla gospodarstwa Henri Williga, rozwinęło się w kwitnącą serową mleczarnię i główną atrakcję turystyczną. Henri Willig eksportuje swój specjalny ser do ponad 30 krajów. Ponadto Henri Willig wita miliony odwiedzających we własnych sklepach i farmach serowych.
Ser kozi jest bardzo zdrowy!
Ser kozi – właściwości
Ser kozi posiada liczne właściwości. Jest drogocenny ze względu na zawartość aminokwasu tauryny, który uczestniczy w stabilizacji błon komórkowych, procesach widzenia, osmoregulacji, homeostazie wapnia i glukozy oraz powstawaniu kwasów żółciowych. Wspomaga m.in. układ sercowo-naczyniowy, proces wzrostu, mineralizację zębów i kości, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi odporność błon śluzowych i zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Produkty kozie zalecane są osobom cierpiącym na skazę białkową, nadciśnienie tętnicze, chorobę wrzodową, astmę i gruźlicę. Ich codzienne spożywanie zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu oddechowego i pokarmowego. Mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, łatwo strawne i dietetyczne, przez co obniża poziom cholesterolu.
Ser kozi – wartości odżywcze
Konsumenci nabywają produkty z koziego mleka pomimo wysokiej ceny głównie ze względu na ich właściwości zdrowotne, odżywcze i dietetyczne. Ser kozi zaleca się nie tylko kobietom w ciąży, alergikom, rekonwalescentom czy dzieciom, ale wszystkim tym, którzy w sposób świadomy i racjonalny komponują swoją dietę. Posiada on indeks glikemiczny o wartości 30.
Ser kozi wykazuje korzystny dla organizmu skład lipidowy – ma łatwe w trawieniu małe drobiny tłuszczu i wysoką zawartość średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, w tym głównie kwasu kapronowego C 6:0 (6%), kaprylowego C 8:0 i kaprynowego C 10:0 (15%). Posiada bardzo korzystny profil składników mineralnych. Jest bogaty w pierwiastki, takie jak Ba, Cr, Cu, Hg, Mg, Mn, Ni i V. Jego cechą specyficzną jest duża zawartość komórek somatycznych. Białka mleka koziego są łatwiej i w konsekwencji szybciej trawione przez ludzki organizm. Ser jest doskonałym źródłem witamin, jak: tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, retinol, niacyna i kalcyferol. Laktoza jest głównym węglowodanem mleka koziego. Wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego, sprzyja wchłanianiu magnezu, fosforu i niektórych mikroelementów, a także poprawia wykorzystanie przez organizm witaminy D. Laktoza jest naturalnym źródłem galaktozy, która jest używana, szczególnie przez organizmy rosnące, do syntezy ważnych związków strukturalnych układu nerwowego. Cechą szczególną serów kozich jest brak metali ciężkich w ich składzie.
Ten ser produkowany jest z najwyższej jakości ekologicznego mleka koziego. Bardzo smaczny i rzadki produkt!
Ser wędzony produkowany jest w specjalny sposób. Jest wędzony na prawdziwym bukowym drewnie w tradycyjnym piecu do wędzenia. Daje to wędzonemu serowi tradycyjny smak i rzemieślniczą brązową (jadalną) skórkę.
Masa netto: 500g