Włoska ręczna prasa
do owoców medium Ø12cm
Jak prawidłowo wyciskać w prasie do owoców
Nie wkładamy do niej owoców twardych, świeżych (jabłka, gruszki itp ani owoców wielkopestkowych co spowoduje uszkodzenie prasy!
Owoce powinny być obrobione tj:
- po fermentacji w miazdze,
- po maceracji z nalewki,
- po obróbce preparatem pektolitycznym, rozmiękczone.
Po wsypaniu owoców odpowiednio przetworzonych rozpoczynamy pierwsze skręcenie prasy. Dokręcamy tłok do momentu aż zacznie lecieć sok lub nalewka. Jeżeli zacznie lecieć przestajemy skręcać. Gdy po czasie płyn przestaje wyciekać – dokręcamy ponownie. Czynność wznawiamy do momentu wyciśnięcia płynu z masy owocowej.
Jeżeli z owoców przestaje lecieć płyn nie próbujemy dociskać prasy na siłę!!! Należy upewnić się czy owoce są odpowiednio przygotowane do wyciskania aby nie uszkodzić urządzenia.
Wymiary kosza wewnętrznego:
* średnica: 12 cm
* wysokość: 12,50 cm
Wymiary kosza zewnętrznego:
* średnica: 15 cm
* wysokość: 11 cm
Kosz wewnętrzny, zewnętrzny oraz tłok wykonany jest ze stali nierdzewnej AISI430 .
dodatkowo warto owoce umieścić w worku dla lepszego wyciągnięcia wytłoczyn .