Opakowanie może być zniszczone ze względu na magazynowanie.
OPIS
- prasa z wysokiej jakości stali szlachetnej z uniwersalnym ślimakiem
- czas wytłaczania dla pełnego lejka (ok. 1100 ml): ok. 15 – 20 min (zależnie od rodzaju nasion)
- prosta obsługa 3 przyciskami: wł./wył., cofanie, start/przerwa
- przycisk wł./wył. z czerwoną i zieloną lampką kontrolną
- ochrona przed przegrzaniem
- 3 antypoślizgowe przyssawki gwarantujące stabilność
- urządzenie można rozkładać w celu prostego czyszczenia
- zdejmowane elementy można myć w zmywarce
- w zestawie: pojemnik na olej 600 ml, pojemnik na wytłok 1,7 l, filtr, szczotka do czyszczenia
PARAMETRY TECHNICZNE:
- moc: 650 W
- moc silnika: 100 W
- moc grzewcza: 550 W
- pojemność lejka: 1,1 l
- pojemność zbiornika na olej: 0,7 l (maksymalna pojemność: 0,6 l)
- pojemność zbiornika na wytłoki: 1,7 l
- wymiary: szer. 30 cm x wys. 34,9 x głęb. 17,9 cm
- waga: 4,8 kg
- wszystkie części urządzenia mające kontakt z żywnością są do tego odpowiednio dopuszczone
WYKORZYSTANIE OLEJÓW TŁOCZONYCH NA ZIMNO
W KUCHNI
Olej, od kiedy tylko go wynaleziono, stał się niezbędnym składnikiem wielu dań i potraw. Służy m.in. do: gotowania, smażenia, do sosów, potraw z owoców i warzyw, do duszenia mięs, przygotowywania deserów.
W KOSMETYCE
Olej jest wykorzystywany do zabiegów pielęgnacji ciała. Substancje odżywcze, które zawiera, mają bardzo korzystny wpływ na naszą skórę. Stosuje się go do masażu ciała i twarzy oraz pielęgnacji włosów, paznokci i rzęs.
W MEDYCYNIE
Efekty leczenia olejem są znane już od wielu lat. Najczęściej wykorzystywany jest do leczenia problemów z cholesterolem. Możemy go również stosować do: regulacji trawienia, leczenia stanów zapalnych oraz problemów żołądkowych.
Z CZEGO MOŻNA TŁOCZYĆ OLEJ?
W oferowanym urządzeniu można tłoczyć olej z orzechów, pestek i nasion o wysokiej zawartości oleju, takich jak:
- siemię lniane,
- nasiona słonecznika,
- orzeszki ziemne,
- mak,
- orzechy macadamia,
- pistacje,
- migdały,
- nasiona sezamu,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- orzeszki piniowe,
- orzechy arganowe,
- nasiona gorczycy,
- nasiona chia,
- orzechy brazylijskie,
- orzechy nerkowca,
- pestki dyni,
- nasiona konopi,
- nasiona rzepaku,
- nasiona winogron.
Jako składniki NIE NADAJĄ SIĘ np. oliwki i nasiona soi.