Karczewska Marya
Praktyczne wskazówki dla hodowców świń
Wydanie II
Warszawa 1920, Wydawnictwa Centralnego Tow. Rolniczego / Skład gł. w Centr. Tow. Roln. i w księgarni Rolniczej
Str. 125, [2]
Oprawa broszurowa, oryginalna, 19 cm
Ilustracje i fot. czarno-białe w tekście i poza tekstem
Tabela
Stan db. (otarcia i małe naddarcia kraw. okładki).
Spis treści:
Przedmowy do wyd. I i II
I. Rasy świń
Świnia polska duża długoucha
Świnia polska mała ostroucha
Rasy niemieckie uszlachetnione
Rasa węgierska
Rasy angielskie
Rasy angielskie białe
Rasy angielskie czarne
Rasa ruda Thamworth
Przystosowanie się ras do zmienionych warunków
II. Zasady hodowli
Chów czystej krwi
Rozpłód krzyżowany
Wybór i utrzymanie knura
Wybór i utrzymanie macior
Wybór i utrzymanie macior po oprosieniu
Wychów prosiąt
Prosięta przeznaczone do rozpłodu
Żywienie pastwiskowe
Warchlaki przeznaczone na opas
Tanie urządzanie chlewów
Świnia zdrowa i chora
Rejestracja trzody i rachunkowość
III. Zasady żywienia
Składy paszy
Zasady żywienia w Danji
Środki karmowe
Przygotowanie paszy
Przykłady żywienia
IV. Tuczenie
Przykł. tuczenia
Ważenie i mierzenie tuczników
Tuczarnie duńskie