Prawdziwy litewski chleb (jasny), prosto z LITWY, pradawna, tradycyjna receptura. Pieczony w KAMIENNYM PIECU. Najlepszy. Chleb dostarczamy zawsze w dniu pieczenia.
Prawdziwy litewski chleb z najlepszej litewskiej piekarni i litewskiej mąki.
Litwini jedzą dużo aromatycznego czarnego chleba, towarzyszy on niemal wszystkim potrawom, nawet tym, w których jako dodatek podaje się ziemniaki.
Od wieków litewskim poczęstunkiem jest chleb z żytniej mąki.
Nie ma się zresztą czemu dziwić, bo chleb na Litwie jest rzeczywiście wyjątkowo smaczny. Co ciekawe, mimo braku konserwantów, dobrze przechowywany chleb nadaje się do jedzenia nawet po kilku tygodniach.
Masa - 650 g
100-letni lekki chleb parzony - słodki i pachnący, jak w piekarniku mojej babci. Taki uczciwy i bliski smak, kochany i doceniany od wielu lat. Wypiekany jest na kamieniu zgodnie z tradycją nawiązującą do dawnych tradycji, dzięki czemu powierzchnię otacza popękana skorupa. Chleb jest formowany ręcznie, dzięki czemu każdy bochenek jest wyjątkowy, wykonany z wyjątkowym akcentem. Swoją drogą, czy wiesz, że smak tego chleba różni się w zależności od tego, jak gruby kawałek pokroisz? Koniecznie spróbuj!
Wypiekany jest w tradycyjnym piecu chlebowym, dlatego SKÓRKA JEST DOSKONALE WYPIECZONA!
Oprócz różnorodności samego chleba (z kminkiem, miodem, trawami, rodzynkami itd.) w litewskiej kuchni jest potrawa, która nazywa się łabas (po litewsku – pozdrowienie).
Jak i większość litewskich potraw jest ona genialna w swojej prostocie: do pieczonego, cienko pokrojonego czarnego chleba dodaje się nasiona słonecznika, czosnek i ser. W świecie nie ma nic lepszego do piwa.