Fosforan dwuamonowy z tiaminą - TAP, 50g
specjalistyczna pożywka winiarska
Pożywka ta służy do zwiększenia ilości substancji odżywczych w moszczu podczas fermentacji. Zawarta w niej tiamina zwiększa populację drożdży i wyraźnie poprawia wydajność fermentacji. Fosforan dwuamonowy dostarcza azotu, którego jest mało w winogronach rosnących w suchym klimacie lub zarażonych grzybem Botrytis. Te niezbędne substancje odżywcze sprzyjają szybkiemu rozwojowi i wzmocnieniu populacji drożdży. Zapewniają one sprawną, nieprzerwaną fermentację i gwarantują przekształcenie cukru w alkohol i dwutlenek węgla.
Fosforan dwuamonowy z tiaminą, jako specjalistyczna pożywka winiarska:
- wspomaga kompletną i czystą fermentację
- wpływa pozytywnie na smak i aromat wina
- może być użyta do każdego typu wina
W przypadku braku azotu w moszczu niezbędne jest dodanie go w celu zapewnienia skutecznego rozmnażania drożdży oraz efektywnej fermentacji alkoholowej. Zgodnie z podstawowymi wymaganiami (początkowa zawartość azotu, planowana zawartość alkoholu, mętność, itp.) należy zapewnić ilość przyswajalnego azotu pomiędzy 180 a 220 mg/l.
1g/100 l fosforanu z tiaminą zapewnia 27mg/l przyswajalnego azotu.
Dawkowanie
10 g pożywki jest przeznaczone na 25 l nastawu.
UWAGA! Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Przy mniejszej ilości nastawu należy zmniejszyć odpowiednio ilość pożywki.
Sposób użycia
Fosforan dwuamonowy z tiaminą należy rozpuścić w małej porcji wody lub soku i dodać do przygotowanego nastawu przed zaszczepieniem go drożdżami. (Najlepiej wymieszać i dodać razem z cukrem).
Przechowywanie
Fosforan należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C, bez dostępu do światła - najlepiej przechowywać w lodówce.