CZARNE KAKAO Dr.Oetker
Czarne kakao Intense ma unikalny, naturalnie intensywny czarny kolor i charakterystyczną nutę smakową. Nadaje potrawom wyjątkowo ciemną barwę. Nie zawiera barwników.
Rekomendacja użycia: wymieszaj Czarne kakao Intense ze standardowym Ciemnym kakao, aby uzyskać wyjątkowo oryginalny smak. Doskonałe do ciast, kremów, polew, deserów, dekoracji i picia.
Opis produktu
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu.
Zawartość tł. kakaowego 10-12%.
Cechy
- Z ziaren kakaowca
- Bez barwników
- Do ciast, deserów i picia
Masa netto: 85 g
Przepisy
Czarna polewa do ciast: rozpuść w garnku 50 g masła z 60 g cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 3 łyżki mleka, 1 łyżkę czarnego i 1 łyżeczkę ciemnego kakao, ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia. Gotową polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.
Kakao do picia: po 1 łyżeczce kakao czarnego i ciemnego kakao oraz 1-2 łyżeczki cukru wsyp do kubka. Dodaj niewielką ilość zimnego mleka lub wody i dokładnie wymieszaj. Dolej gorące mleko (250 ml) i rozmieszaj.
Black Velvet
Dodaj: Biszkopt: 70 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę Proszku do pieczenia Dr. Oetkera, 4 łyżki Czarnego kakao 1 łyżkę Ciemnego kakao Dr. Oetkera, 5 jajek, szczyptę soli, 170 g cukru. Krem: 250 g serka mascarpone, 250 g serka śmietankowego, 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł., 60 g cukru pudru. Do dekoracji: 350 g świeżych borówek.
Sposób przygotowania: Biszkopt: Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy. Piecz przez ok. 35 min, do suchego patyczka. Biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 lub 2 części. Krem: Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Kremem przełóż blaty wystudzonego biszkoptu.Na górze ułóż świeże borówki.
- masa netto: 85g (+/-1g),zapakowane w widoczne pudełeczko.
- zastosowanie: dekoracja tortu na Urodziny,Chrzest, Komunię, Ślub, wspaniała dekoracja ciast, ciasteczek, pierniczków,babeczek, lodów
- termin przydatności: 02.2021r.