Tacka, danie gotowe: Risotto pomidorowe (wegetariańskie)
- oryginalne danie gotowe Wojska Polskiego
- konserwa warzywno-mięsna, sterylizowana
- danie główne jak w racjach żywnościowych
- produkt Polski, świeża produkcja
- masa netto: 400 g
- duża wartość odżywcza: 1920kJ / 456 kcal
- opakowanie z grubościennego aluminium (tacka)
- łatwe otwarcie, wieko z grubej folii
- uchwyt ułatwiający otwieranie, ryflowany
- gotowe do spożycia po podgrzaniu
- do podgrzania na kuchence, ognisku, w żarze lub kąpieli wodnej
- gotowanie w tacce, menażce lub garnku
- spożycie bezpośrednio z tacki, bez mycia naczyń
- wymiary całkowite: ok. 16 x 11 x 4 cm
- waga całkowita: ok. 450 g
Konserwa bezmięsna sterylizowana, gotowe danie Wojska Polskiego. Produkt o wydłużonym terminie przydatności do spożycia, świeża produkcja. Dania nie wymagają specjalnych warunków przechowywania, są lekkie i kompaktowe, łatwe w transporcie oraz odporne na warunki zewnętrzne. Gotowe do spożycia zaraz po podgrzaniu. Podstawowe pożywienie na poligonie, biwakach i kempingu. Idealne jako zapas w razie "W". Łatwy i szybki w przygotowaniu posiłek w pracy. Tacki są głównym daniem w racjach żywnościowych Wojska Polskiego. Ich smak został doceniony również przez kontyngenty zagraniczne, szczególnie przez amerykanów.
Danie zamknięte hermetycznie, odporne na wodę, kurz i brud. Zapakowane w tackę z grubościennego aluminium z przetłoczeniami dla usztywnienia. Dodatkowe opakowanie ze sztywnego kartonu chroni tackę przed zgnieceniem i przebiciem, zapewnia bezpieczne przenoszenie oraz magazynowanie. Do otwarcia dania wystarczy zerwać wieko z grubej folii, uchwyt z antypoślizgowym ryflowaniem ułatwia otwieranie. Danie może zostać podgrzane i zjedzone bezpośrednio w tacce, brak konieczności mycia naczyń. Idealne do podgrzania na kuchence gazowej, w żarze ogniska, kilkuminutowej kąpieli wodnej, podgrzewaczu chemicznym lub mikrofalówce (na talerzu). Możliwość podgrzania po przełożeniu do menażki, czy garnka.
Aromatyczne danie gotowe premium, Risotto pomidorowe. Ryż z warzywami zanurzony w soczystym sosie z pomidorowym. Smaczny, wartościowy i bardzo pożywny obiad na poligonie lub szlaku. Tradycyjna receptura i smak doceniony przez żołnierzy. Danie swój aromat zawdzięcza odpowiednim przyprawom i dobrej ręce kucharza.
Skład: ryż paraboliczny 50%, pomidory konserwowe 34,2%, papryka, cebula, mąka pszenna, oliwa z oliwek, przyprawy [przyprawy, sól, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny palmowy, wzmacniacze smaku: E 621 i E 635, skrobia modyfikowana kukurydziana, cukier, ekstrakty drożdżowe, warzywa suszone, seler, aromaty (zawierają laktozę z mleka), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: E 150d], ser (mleko, sól, podpuszczka, substancja konserwująca: naturalne białko z jajka).
Produkt może zawierać soję i gorczycę.
Wartość odżywcza 1920kJ / 456 kcal. W 100 g produktu: 480 kJ/114 kcal; tłuszcz 2,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g; węglowodany 20 g, w tym cukry 1,8 g; błonnik 2,2 g; białko 2,6 g; sól 0,57 g.