Witam
Do sprzedania mam piękne duże sadzonki porzeczki czarnej.
Sadzonki grube wysokości do 60 cm z pięknym korzeniem.
Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie.
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi i w ten sposób ułatwiają usuwanie z organizmu. Flawonoidy znajdujące się w czarnej porzeczce to katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna.
- antocyjanom - znajdujące się w skórce czarnych porzeczek antocyjany to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie E.coli - przyczyny problemów żołądkowych;
- rutynie - rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom;
- kwercetynie, która ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.
Drugą grupą związków odpowiedzialnych za antyoksydacyjne właściwości czarnych porzeczek, są kwasy fenolowe. Działają one przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii i grzybów.
W związku z tym czarne porzeczki znalazły się na liście ORAC (liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy). Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści ocenili na 7957 μ mol TE (w 100 g porzeczek). Wśród owoców jagodowych większy potencjał antyoksydacyjny mają tylko: czarna aronia (16 062 μ mol TE w 100 g), czarne jagody (13427 μ mol TE w jednej filiżance) i żurawina (8 983 μ mol TE w jednej filiżance).
Witam