Kupując na tej aukcji otrzymujesz zestaw 2 naturalnych miodów LAWENDOWYCH, pochodzących z certyfikowanej pasieki EKOLOGICZNEJ w północnej Portugalii.
Zestaw zawiera 2 słoiki po 500 gram.
Cechy charakterystyczne miodu lawendowego.
Miód lawendowy należy do najwyżej ocenianych pod względem jakości i właściwości prozdrowotnych miodów. Ma złoty kolor, delikatny, charakterystyczny, lekko lawendowy smak i zapach. Proces krystalizacji przebiega stosunkowo wolno, nadając odrobinę jaśniejszej barwy i kremowej konsystencji. Lawenda to wspaniała roślina, której walory sprawiają, że wykorzystuje się ją chętnie w aromaterapii, ziołolecznictwie, ozdabianiu wnętrz. Jej charakterystyczny zapach uwodzi też pracowite pszczoły, które skrzętnie zbierają lawendowy pyłek na polach dzikiej lawendy w Portugalii, a następnie przetwarzają go na doskonałej jakości miód dostępny w naszej ofercie.
Dlaczego warto wybrać miód z dzikiej lawendy?
Dzika lawenda wąskolistna lub szerokolistna rośnie obficie w niektórych rejonach Portugalii, gdzie zakłada się pasieki. To stamtąd pozyskujemy oryginalny miód lawendowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim jest ceniony z uwagi na swoje walory prozdrowotne. Miód ma złoty kolor i wysoką zawartość sacharozy w porównaniu z innymi miodami. Tym samym jest bardzo wartościowym źródłem łatwo przyswajalnej energii, którym z powodzeniem można zastępować biały cukier w diecie. Charakterystyczny lawendowy aromat miodu czyni go produktem idealnym dla smakoszy.
Sprawdź skład miodu lawendowego. Co korzystnie wpływa na Twoje zdrowie?
Miód lawendowy ma wysoką zawartość sacharozy w porównaniu z innymi miodami.
Zawiera znaczące ilości olejku eterycznego lawendy o działaniu uspakajającym, działającym kojąco na układ nerwowy i ułatwiającym zasypianie, flawonoidów, spełniających funkcję przeciwutleniaczy (w tym luteolina- o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i neuroprotekcyjnych, kenferol- o działaniu spazmolitycznym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i przeciwgrzybicznym), kwasów organicznych, enzymów, minerałów oraz witamin, szczególnie z grupy B.
Jak stosować miód lawendowy?
Miody lawendowy najczęściej stosowane są do słodzenia herbat, jako dodatek do ciastek, owsianek, koktajli, marynat do mięs, sosów i nalewek. Są doskonałym, o wiele zdrowszym zamiennikiem cukru, nadający potrawom wyjątkowego, przyjemnego smaku.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MIODU LAWENDOWEGO.
Miód lawendowy to doskonałe połączenie właściwości miodu i lawendy. Z jednej strony działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, z drugiej strony zaś uspokajająco i przeciwdrobnoustrojowo.
Miód lawendowy w przeziębieniach
Sięgnij po miód lawendowy w trakcie leczenia przeziębień, a wspomożesz proces leczenia przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli. Właściwości antyseptyczne miodu doskonale sprawdzą się również w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
Miód lawendowy a układ nerwowy.
Dzięki olejkom eterycznym zawartym w miodzie lawendowym doskonale działa on na sferę psychiczną, ułatwiając zasypianie, obniżając poziom stresu i kojąc nerwy. Miód lawendowy ceniony jest na całym świecie za swoje wyjątkowe i naturalne działanie uspakajające.
Miód lawendowy a nadciśnienie.
Działanie rozszerzające dla naczyń krwionośnych i równocześnie uszczelniające powoduje, że miód lawendowy ceniony jest w trakcie leczenia i profilaktyki chorób układu krążenia. Dzięki zawartości izoramnetyny w miodzie lawendowym, stanowi on doskonałe źródło zapobiegania miażdżycy.
Miód lawendowy w sporcie i rekonwalescencji.
Miód lawendowy w porównaniu do innych miodów posiada wysoką zawartość sacharozy, czyniąc ten wyjątkowy płyn doskonałym wsparciem dla sportowców i rekonwalescentów, a także w chwilach osłabienia.
Miód lawendowy a ukąszenia owadów.
Podobnie jak olejek lawendowy miód lawendowy doskonale się sprawdzi w przypadku ukąszeń owadów, zmniejszając świąd, pieczenie i działając na ranę odkażająco, równocześnie wspomagając proces gojenia.
Miód lawendowy a bakterie.
Miód lawendowy posiada działanie antybakteryjne. Wpływa destrukcyjnie również na bakterie paciorkowca, odpowiadające za powstanie błonicy czy duru brzusznego.
Miód lawendowy a nieświeży oddech.
Przykry zapach z ust to nieprzyjemny i dość często spotykany problem. Powolne ssanie miodu lawendowego bardzo szybko upora się z nieświeżym oddechem.
Miód lawendowy dla mężczyzn.
Miód lawendowy zawiera apigeninę, należącą do grupy flawonoidów, pełniąca funkcję wspierającą dla gruczołu krokowego oraz gospodarki hormonalnej mężczyzn.
Dlaczego warto wybrać miód bio?
Miód bio jest wytwarzany w czystym środowisku oraz bez użycia chemicznych środków bakteriobójczych i grzybobójczych. W całym cyklu produkcyjnym wykorzystywane są wyłącznie naturalne środki i techniki. Pasieki ekologiczne są zlokalizowane na terenach, gdzie stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę mieści się w rygorystycznych normach. W promieniu trzech kilometrów od pasieki powinny znajdować się wyłącznie gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność. Ule muszą być wykonywane z naturalnych materiałów jak drewno i słoma. Zabronione jest używanie farb i klejów zawierających w składzie
Jak powstaje miód lawendowy?
Miód lawendowy powstaje w okresie od lipca do sierpnia z pyłku kwiatów lawendy wąskolistnej. Lawenda uznana jest za wysoko miododajną roślinę, ponieważ przewyższa średni uzysk miodu z hektara w porównaniu z innymi kwiatami. Miód lawendowy jest rzadkością na terenach polskich, stąd najczęściej dostępny jest miód lawendowy pochodzący z terenów Morza Śródziemnego, w tym Portugalii, Chorwacji czy Włoch.
Aby uzyskać miód lawendowy, pszczelarze rozstawiają ule w okolicach pól lawendowych. Lawenda posiada bardzo charakterystyczny, intensywny zapach oraz miododajny charakter, dzięki czemu pszczoły szybko odnajdują kwiaty lawendy, tworząc z ich pyłku wyjątkowy płyn.
Przechowywanie miodu lawendowego.
Miód wrzosowy i lawendowy przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach, z dala od źródeł ciepła i światła, najlepiej w temperaturze od kilku do maksymalnie kilkunastu stopni.