Portugalska oliwa z oliwek extra v.<0,2% DOPPDO
MAGNA OLEA 500 ML
Magna Olea – wyjątkowy, ekskluzywny smak, intensywny i pełen charakteru. Plantacja zlokalizowana jest w Mirandeli położonej w północnej części Portugalii o charakterze górzystym. Wilgotność powietrza, niewielkie dobowe wahania temperatur i brak ekstremów termicznych tworzą sprzyjające warunki do uprawy drzew oliwnych. Teren plantacji nie jest wyposażony w system sztucznej irygacji, co w konsekwencji ma wpływ na smak oliwek, ponieważ drzewa ,,oddają” owocom oliwek to co najlepsze, jak matka dziecku.
Tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin od zakończenia zbioru!
Idealnie zrównoważony smak: jest intensywnie owocowy, wyczuwalny delikatnie słodkawy posmak jabłek, orzechów, migdałów, zakończony długo utrzymującą się pikantną nutą.
Bardzo niska kwasowość ≤ 0,2%
Certyfikat DOP/PDO
Magna Olea wyróżnia się jako jedna z najlepszych na świecie oliw z oliwek pierwszego tłoczenia, uzyskując każdego roku międzynarodowe nagrody.
Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna: 3421KJ/823Kcal
Tłuszcz: 92,3g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 15,4g
- wielonienasycone 7,7g
- jednonienasycone 68,5g
Węglowodany 0g, w tym:
- Cukier 0g
- Białko 0g
- Sól 0g
Rozmiar opakowania: 500ml
Rodzaj opakowania: Butelka szklana
Język na opakowaniu: polski
Kraj pochodzenia: Portugalia
TERMIN PRZYDATNOŚCI: do końca 12.2023
Zbiór: od 23.10.2021 do 08.11.2021
Nagrody
Magna Olea szybko została doceniona na arenie międzynarodowej. Jako niezależna marka, już w 2009 roku otrzymała pierwszą międzynarodową nagrodę. W przeciągu ostatnich 10 lat zebrała ponad 25 prestiżowych wyróżnień na całym świecie.
Walory oliwy z oliwek Magna Olea zostały również docenione w Polsce. W zeszłym roku, odebraliśmy certyfikat „Dobry Produkt ” w kategorii „Produkt Wysokiej Jakości”, przyznany przez Portal Spożywczy podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Magna Olea w cyfrach
Powierzchnia plantacji: 48 ha
Drzewa oliwne: 8000 szt.
Magna Olea powstaje zaledwie z 10% oliwek zebranych z wszystkich drzewek. Są to drzewa, które rosną na plantacji od ponad 30 lat.
Roczna produkcja oliwy Magna Olea to wartość pomiędzy 2500 - 3000 litrów drogocennego i ekskluzywnego płynu.
Cały proces produkcji jest poddany szczegółowemu procesowi kontroli począwszy do pielęgnacji drzew na finalnym rozlewaniu oliwy do butelek i dystrybucji na nasze stoły.
Logo Magna Olea ma również swoją historię. Pewnie nie każdy zauważy dwie postacie obok wspaniałego, dorodnego drzewa oliwnego. Jedna z tych postaci: Pan Jerónimo Abreu e Lima, założyciel firmy, który stoi obok drzewa oliwnego, po jego lewej stronie. Druga postać, to żona Pana Jerónimo, której postać widoczna jest na środku (w sercu) drzewa. Pomysł loga powstał; podczas wspólnej kolacji. Początkowo na butelkach drukowano zdjęcie Pani i Pana Abreu e Lima na tle drzewa oliwnego, by później przekształcić zdjęcie w rysunek, który stał się wyjątkowym symbolem marki Magna Olea.