Poradnik opracowania i wdrażania systemu HACCP
- autor: Jackiewicz Barbara
- rok wydania: 2004
- ilość stron: 72
- oprawa: Miękka
- format: A4
- ISBN: 9788374260046
- EAN: 9788374260046
Od dnia 1 maja 2004 r. kierujący sklepem spożywczym ma obowiązek wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP. Warunkiem wstępnym do opracowania i wdrażania zasad systemu HACCP są zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej GMP/GHP, które zostały omówione w Poradniku opracowania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP z przykładowo wypełnioną dokumentacją. Sklep spożywczy, B. Jackiewicz, wyd. ODDK.
Autorka – specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej – w sposób przystępny, w oparciu o przykładowy sklep z Poradnika GMP/GHP, wyjaśnia jak wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP w sklepie spożywczym. Każdy etap wdrażania zasad systemu, opisy produktów, analiza zagrożeń oraz wyznaczanie krytycznych punktów kontrolnych zostały zilustrowane za pomocą przykładów.
Wstęp
- Zasady systemu HACCP
- Kolejność wdrażania systemu HACCP
- Opracowanie i wdrażanie zasad systemu HACCP dla sklepu spożywczego i instruktaż krok po kroku
- Przykładowa dokumentacja zasad systemu HACCP dla sklepu spożywczego
Literatura