Przedsprzedaż - wysyłka planowana jest od połowy kwietnia 2023
Pomidor szczepiony Tomimaru Muchoo
Tomimaru Muchoo to najpopularniejsza odmiana pomidora malinowego w polskich szklarniach. Wyróżnia się niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem.
Owoce osiągają 160-180 g masy, są kuliste, delikatnie żebrowane i o pięknym, malinowoczerwonym kolorze. Mają ładne, długie szypułki. Są dość twarde, mięsiste i długo zachowują świeżość.
Roślina rośnie silnie, jest wysoka, o otwartym pokroju. Ma wąskie blaszki liściowe.
Dlaczego pomidory szczepione?
Szczepienie polega na połączeniu pędu rośliny z podkładką (systemem korzeniowym i fragmentem łodygi) innej odmiany. Dzięki temu sadzonka zyskuje silniejszy system korzeniowy, a co za tym idzie lepiej pobiera substancje odżywcze i lepiej znosi niedobory. Pomidory szczepione mają ogólnie lepszą kondycję, co pozwala im lepiej radzić obie ze stresem, niekorzystnymi warunkami oraz atakami szkodników i chorób. Silniejsze korzenie są w stanie wykarmić większą ilość owoców, które są lepszej jakości w stosunku do owoców krzewów nieszczepionych.
Sadzonki szczepione są szczególnie polecane w miejscach, gdzie pomidory uprawiane są już któryś z kolei sezon, bo te "żarłoczne" warzywa szybko prowadzą do wyjałowienia gleby. Sadzonki szczepione są w stanie dobrze plonować pomimo gorszych warunków, a także są mniej podatne na czynniki chorobotwórcze, które mogły pozostać w glebie po roślinach rosnących tam wcześniej.
Wsparcie i doradztwo w zakresie uprawy pomidorów szczepionych znajdziecie na naszej grupie Pomidory szczepione - uprawa i pielęgnacja