Pomidor Polny 1 Kg
Cena dotyczy 1 KG pomidorów UWAGA !!! WYSYŁKA ODBYWA SIE TYLKO DWA RAZY W TYGODNIU WTOREK I ŚRODĘ ZE WZGLĘDU NA DELIKATNOŚĆ SUROWCA !!!
Pomidor Polny Lima , prosto z pola idealny na sałatki , kanapki i na przetwory do zaprawiania w całości lub krojone w kostkę.
Pomidory
to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią bogate źródło likopenu, potasu a także
witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po
przetworzeniu są równie a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą
cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. Warto zatem jeść
świeże pomidory w sezonie a poza nim sięgać po przetwory z pomidorów.
Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy.
Znajdziecie w nich duże ilości witamin C, E, beta-karoten oraz cenny likopen, a także duże
zasoby potasu. Do tego zawierają sporo wody i mają niską wartość kaloryczną, a co
najważniejsze są bardzo smaczne.
Warto też wiedzieć, że pomidory uprawiane na słońcu mają więcej wartości
odżywczych niż te uprawiane w szklarniach.
Warto sięgać po pomidory dla zdrowia, głównie ze względu na występujący w nich likopen –
czerwony barwnik z rodziny kartenoidów, naturalny przeciwutleniacz. Likopen występuje
głównie w pomidorach a także innych czerwonych owocach. Przyswajalność likopenu można
zwiększyć przez obróbkę cieplną, dlatego najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach
pomidorowych, takich jak koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy, zupa
pomidorowa i inne potrawy z gotowanych, przetworzonych pomidorów.
Właściwości likopenu? Otóż występując wraz z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie
znajdującymi się w pomidorach, wykazuje on niezwykle silne działanie
przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz
przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty
(nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka
wątroby.
Cena Dotyczy 1 Kg Pomidorów