Pomidor gruntowy Malinowy
Pomidor gruntowy malinowy to odmiana wczesna, rośliny wysokie, konieczne jest zastosowanie podpory. Owoce okrągłe, kształtne i soczyste. Miąższ słodki, barwy różowo-czerwonej i bardzo smaczny. Można uprawiać zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Idealnie sprawdzi się w każdym rodzaju gotowania, można go spożywać na surowo i po obróbce termicznej. Zalety:
- Bardzo plenne, duże plony,
- Świetny dodatek do sosów, dań ciepłych ale też sałatek,
- Słodki smak i gęsty miąższ
- Zawiera likopen, który hamuje procesy starzenia.
Ciekawostki:
- Suszone pomidory zawierają więcej likopenu i błonnika niż świeże. Do tego dzięki swojemu unikalnemu smakowi, stanowią świetny element potraw.
- Pomidory uprawiane w słońcu mają więcej witamin niż szklarniowe.
- Nie należy łączyć pomidorów i ogórków. Te drugie mają właściwości zabijające witaminę C w warzywach. Jednak jest na to rada - wystarczy przed połączeniem obie zmieszać z oliwą z oliwek.
- Pomidor ma działanie antynowotworowe, pomaga leczyć cukrzycę, a także zapalenia żołądka,
Wysiew:
- Siać na przełomie marca i kwietnia w rozstawie 40-60 cm x 30-40 cm.
- Zbiór w sierpniu-wrześniu.
- Przeznaczony do uprawy w gruncie i pod osłonami.
- Wymagają gleby żyznej i wilgotnej. Odczyn gleby lekko kwaśny.