Pyszne jak to zielone pomidory- pachnące,aromatyczne,słodziutkie. Odmiana plenna o wyrównanych owocach,bardzo wartościowa.
Nasiona pakowane po min.20szt.
Nasiona zachowują trwałość min.4 lata
Rośliny są uprawiane na naturalnym oborniku, w czystej okolicy-otulinie Parku Krajobrazowego.
Informacje o produkcie
Większość nasion z naszego gospodarstwa jest dostarczana w opisanych woreczkach strunowych aby zapewnić świeżość nasion. Niewielka liczba będzie w zamkniętych opakowaniach typu plastikowa sterylna probówka-przy szczególnie kruchych lub rzadkich nasionach oraz nasionach dobnych-nie liczonych a sypanych na objętość.. Uwaga: Wskazówki dotyczące uprawy nie są załączone na dostarczonych paczkach, pozwala to uniknąć doliczania kosztów opakowania. Podstawowe wymagania odmiany-jeśli różnią się od przyjętych dla danego gatunku warzywa- są umieszczane na aukcjach, a bardziej szczegółowe, zaawansowane informacje dotyczące uprawy danego warzywa w ciągu sezonu można znależć w internecie na stronach dla początkujących ogrodników.
WAŻNE - PROSZĘ UWAŻNIE PRZECZYTAĆ - Zauważ, że nasiona są żywym produktem, którego wzrost zależy od wielu ważnych powiązanych ze sobą czynników i umiejętności hodowcy- takich jak właściwy czas sadzenia, głębokość siewu nasion, rodzaj gleby, nawadnianie, właściwe stosowanie nawozów, środki zwalczające chwasty, fungicydy, insektycydy, gleba wolna od chorób i optymalne warunki pogodowe w okresie wegetacji. Na kiełkowanie wpływają takie czynniki, jak temperatura, wilgotność, natężenie światła i zanieczyszczenie podłoża do sadzenia.
Chociaż robimy wszystko, co możliwe, aby otrzymać nasiona w możliwie najlepszej jakości jak na warunki kolekcjonerskie, czynniki te są całkowicie poza naszą kontrolą i kiedy otrzymasz nasiona reszta zależy praktycznie od ciebie.
W związku z tym nie ponosimy odpowiedzialności za dopasowanie do warunków lokalnych każdej oferowanej odmiany, opisujemy orientacyjne wskazówki dotyczące uprawy lub charakterystykę odmian, ale należy upewnić się, że lokalne warunki i pora roku są odpowiednie dla zakupionej odmiany i zachować świadomość że uprawa niektórych egzotycznych lub kolekcjonerskich odmian w danych warunkach lokalnych może być obarczona większym ryzykiem niż odmian produkcyjnych dostępnych w sklepach.Nasze odmiany są często roślinami kolekcjonerskimi- które są rozprowadzane głównie przez pasjonatów(zwł odmiany stare,dawne i egzotyczne) i nie są tak zwanym materiałem kwalifikowanym.
Odmiany trudniej/dłużej kiełkujące polecam podkiełkowywać na 2 wilgotnych wacikach-w cieple ale dobrze wentylowane-np w woreczku żeby nie wyschły (szczególnie polecane przy papryce,arbuzach,luffa itp.) -ja kiełkuję tak wszystkie warzywa o większych nasionach-skiełkowane pikuję od razu do pojedynczych doniczek.
PODZIAŁ POMIDORÓW ze względu na kolor skórki
pomidory czerwone- klasyczne w smaku
pomidory różowe- o różowej skórce i miąższu- nieco słodsze o lekko malinowym smaku
pomidory czarne- o kolorze ciemnego różu jakby złamanego odcieniem czekoladowym (w skrajnych przypadkach brązowawe jak np. Kumato) -słodkie o charakterystycznym aromacie nieco innym od malinowych.
pomidory żółte- o żółtej skórce i miąższu (np.Limon, Oro gigante) -do nich zaliczają się tez pomidory dwubarwne które mają żółtą skórkę a czerwony miąższ(np. Zlatava, Ananas German)- mogą być różne smakowo- ale zasadniczo czysto żółte są bardziej wytrawne,orzeżwiające w smaku choć są i bardzo słodkie odmiany(oro gigante).
pomidory pomarańczowe- mają miąższ i skórke pomarańczową- są bardzo słodkie (np. Fox Nose, Sharon)
pomidory białe- jedna z rzadszych form kolorystycznych- pomidory są bardzo delikatne w smaku, subtelne,nie za słodkie ale i nie kwaśne,kremowe.
pomidory fioletowe- rzadkie i bardzo cenne odmiany zawierające w sobie antocyjany barwiące skórkę mniej lub bardziej fioletowym kolorem "spływającym" od piętki na reszte owocu. Mogą być zarówno czerwone(np. Indigo Apple) jak i żółte (Yellow Indigo), pręgowane(Ozark Sunset) a w skrajnym przypadku całkowicie fioletowe-czarne(najrzadszy pomidorek-Purple). fioletowe pomidory mają niepowtarzalny bardzo charakterystyczny aromat-są raczej lekko wytrawne niż bardzo słodkie, ale nie są kwaśne. Są to pomidory z reg póżniejsze.
pomidory zielone- najbardziej cenione przez smakoszy niezwykle aromatyczne,słodkie i pyszne, w większości z pięknie obierającą się skórką, mają niepowtarzalny charakterystyczny dla tego koloru aromat
Pomidory pręgowane- zebry -są różne kolorystycznie odmiany pręgowane,różnią się też smakami.
pomidory brzoskwiniowe-chyba najrzadsze pomidorki o omszonej skórce i mechatych liściach-są słodkie, delikatne,kremowe, skórka miękka,jest kilka odmian najlepsze to plenny żółty(w sumie niemal biały) Garden Peach koktajlowy oraz jedyna odmiana o dużych owocach ekstremalnie owłosionych krzakach chorwacka-Shakerezada.