NAJSŁODSZE POMARAŃCZE NA ŚWIECIE!! .TE POMARAŃCZE SĄ PRODUKOWANE TYLKO W JEDNYM MIEJSCU, NA SYCYLII.
Sycylia to miejsce, gdzie doskonała gleba i warunki klimatyczne pozwalają na uprawę wyjątkowych odmian ekologicznych - pomarańczowych z wierzchu, krwistoczerwonych w środku. Mikroklimat, który wytwarza wulkan Etna sprzyja uprawie odmiany czerwonej pomarańczy: Tarocco, Moro i Sanguinello.
Skąd krwista czerwień pomarańczy?
Czerwone zabarwienie miąższu sycylijskie pomarańcze zawdzięczają różnicy temperatur powietrza między dniem a nocą, która stymuluje produkcje barwiących je na czerwono antyoksydantów – antocyjanów. Natomiast swoją soczystość zawdzięczają żyznej glebie powulkanicznej, na której rosną, oraz wilgotnemu morskiemu powietrzu, które je otacza. Naturalne, silne nasłonecznienie gwarantuje odpowiednią ilość cukrów prostych wpływających na słodki smak. Ponieważ Sycylia leży w regionie umiarkowanych opadów, smak pomarańczy jest mniej rozwodniony, bardziej wyrazisty i aromatyczny.