Polskie mięso - Jaś Kapela
Jak zostałem weganinem i przestałem się bać?
Kapela Jaś Wydawnictwo Krytyki Politycznej Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. ?Polskie mięso? to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia ? tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.
- Tytuł: Polskie mięso
- Podtytuł: Jak zostałem weganinem i przestałem się bać?
- Autor: Jaś Kapela
- Wydawca: Krytyki Politycznej
- Kategoria: literatura faktu i reportaż
- ISBN: 9788365853684
- Okładka: miękka
- Rozmiar: 210x135
- Strony: 320
9788365853684;891058