POLSKA RÓŻA
SOK 100% IMBIR
TŁOCZONY BEZPOŚREDNIO Z IMBIRU LEKARSKIEGO I CYTRYNY
BEZ CUKRU 500 ml
5902768174915
100% naturalny sok z IMBIRU Z CYTRYNĄ – w trosce o Twoją rodzinę
Skład: sok NFC z kłączy imbiru lekarskiego (80%), sok NFC z owoców cytryny zwyczajnej (20%)
Produkt do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia.
Objętość netto: 500 ml, butelka szklana z brązowego szkła (zabezpiecza sok przed utratą właściwości odżywczych i witamin)
- Wartość energetyczna (energia): 56 kJ/ 13 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 3 g
- w tym: cukry: 1 g
- Błonnik: 0,6 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
Jak spożywać sok z pokrzywy?
Nasz sok z pokrzywy jest zamknięty w butelkę 500 ml z ciemnego szkła, które chroni zawartość przed utratą cennych witamin oraz minerałów. Możesz go spożywać:
- bezpośrednio – proponowana spożycie to po 50 ml rano i wieczorem każdego dnia,
- w formie rozcieńczonej – np. jako dodatek do wody czy herbatki ziołowej.
Spróbuj i wybierz formę przyjmowania, która najlepiej odpowiada Twoim indywidualnym preferencjom.
Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Napoje, napary, olejki, syropy i preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir jest również przydatny jako środek łagodzący dolegliwości spowodowane przez chorobę lokomocyjną. Świetnie sprawdzi się również jako pomocniczy środek w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Pozwala też łagodzić objawy bolesnego miesiączkowania – w tym celu stosuje się plastry korzenia imbiru.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru
Korzenie (bulwy) imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dlatego zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.
Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, podnosi ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.
Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy.
Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia. Łagodzi mdłości także po narkozie i w czasie chemioterapii. Wspomaga również apetyt.
Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach. Imbir ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Dzięki właściwościom rozgrzewającym imbir jest świetnym antidotum dla zmarzluchów. Uważany jest również za afrodyzjak, ponieważ wzmaga ukrwienie narządów płciowych.
Kto nie powinien stosować imbiru?
Herbatki z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia, jest to bowiem dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, obecne w imbirze substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.
Zastosowania imbiru
Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni, jako przyprawa do potraw oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Dobrze komponuje się z liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową i pieprzem. Najlepiej sprawdza się w kuchni imbir świeży, można go jednak także kupić w postaci proszku z wysuszonego korzenia.
Imbir dodawany jest do piwa, do ciastek oraz sprzedawany jest w postaci kandyzowanych plastrów. Produkuje się też wódkę imbirową.
Imbir jest składnikiem balsamów o działaniu wyszczuplającym i modelującym sylwetkę. Przyprawa ta ma działanie pobudzające krążenie i przyspieszające spalanie tłuszczu, zastosowana miejscowo pomaga w walce z cellulitem.
Polska Róża to całkowicie polska firma z tradycją. Została założona 40 lat temu, w 1979 roku, przez inż. Ernesta Michalskiego, który odkrył bogactwo, jakie dają owoce róży. Owoce róży, odmiany Rosa rugosa, to jedno z najbogatszych źródło naturalnej, owocowej witaminy C, rosnące naturalnie w Polsce.