Opis produktu
Nawóz o równomiernych jasnoszarych do ciemnoszarych granulach, klasa ziarnowa 2-5 mm, co najmniej 92%. Granule powlekane, nie zbrylające się trwale. Gęstość nasypowa: 0,92-1,02 kg/dm3. POLIFOSKA® START zawiera 12% azotu (N), w tym 7% w formie amonowej i 5% w formie amidowej, 11% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym cytrynianie amonu i wodzie, czyli przyswajalnego w formie fosforanu jedno i dwuamonowego, a 8,8% rozpuszczalnego w wodzie.
Nawóz zawiera 18% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie, w formie siarczanu potasu, 2,7% magnezu (MgO) całkowitego w formie węglanu i 26% trójtlenku siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu. POLIFOSKA® START zawiera także bardzo ważne mikroskładniki pokarmowe: bor (B) 0,015%, żelazo (Fe) 0,5% i cynk (Zn) 0,02% w formach łatwo przyswajalnych.
Przeznaczenie i stosowanie
Nawóz ten należy stosować wiosną, przede wszystkim pod rośliny:
- bardzo wrażliwe na chlorki: tytoń, czerwona porzeczka, agrest, malina, truskawka, jeżyna, borówka, drzewa pestkowe - szczególnie czereśnia, warzywa wczesne, fasola, ogórek, papryka, cebula, sałata, chmiel, wszystkie uprawy pod osłonami, rośliny kwiatowe i ozdobne oraz rozsada większości roślin,
- względnie wrażliwe na chlorki: ziemniak, słonecznik, winorośl, drzewa ziarnkowe, czarna porzeczka, pomidor, rzodkiewka, kalarepa, brukselka, groch, szpinak, marchew, czosnek, rzodkiew, cykoria.
Najwyższą efektywność uzyskuje się stosując POLIFOSKĘ® START wiosną, 10-14 dni przed siewem, mieszając z glebą na głębokość 10-20 cm. Nawóz ten można stosować także wczesną wiosną, pogłównie na rośliny ozime. Uprawy wieloletnie nawozić wiosną. POLIFOSKĘ® START można mieszać bezpośrednio przed rozsiewem z mocznikiem, saletrą amonową i z saletrzakiem, a w dowolnym czasie z siarczanem potasu.
ZALECANE DAWKI POLIFOSKI® START w kg/ha (lub g/10 m2)*
- Roślina, Zalecane dawki kg N/ha1, Zasobność gleby w fosfor i potas
- bardzo niska i niska, średnia2, wysoka i bardzo wysoka
- Trawnik, 60-120, 800, 600, 400
- Rośliny ozdobne, iglaki, 40-80, 600, 400, 250
- Krzewy i drzewa owocowe, 60-120, 700, 500, 300
- Cebula, 120, 750, 475, 250
- Kalafior, brokuł, kapusta brukselka, 250, 700, 475, 220
- Kapusta biała, czerwona, 200, 1150, 800, 440
- Kapusta pekińska, włoska, 180, 900, 700, 440
- Marchew, 150, 840, 550, 300
- Ogórek, 140, 650, 440, 300
- Papryka, pomidor, 150, 550, 400, 220
- Pietruszka, 150, 730, 440, 250
- Por, 180, 730, 470, 250
- Rzodkiewka, rzodkiew, 60/130, 440, 300, 120
- Sałata, szpinak, 120, 550, 360, 150
- Truskawka3, do 80, 360, 300, 220
- Ziemniak bez obornika, 180, 620, 400, 250
Korzyści zastosowania
Azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, a jako wolno pobierany przez rośliny wpływa na ich harmonijny wzrost i rozwój, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Fosfor w formie fosforanu amonowego jest najlepiej przyswajalną formą tego składnika. Potas w formie siarczanu jest szczególnie polecany pod rośliny ujemnie reagujące na nadmiar chlorków. Duża zawartość siarki siarczanowej, doskonale rozpuszczalnej w wodzie uodparnia rośliny i zabezpiecza je w siarkę już od początku wiosennej wegetacji. Dodatek dobrze rozpuszczalnego magnezu oraz mikroskładników, w początkowych fazach płytko ukorzenionych roślin, poprawia zaopatrzenie wczesnowiosenne. Taki skład chemiczny nawozu powoduje dobre ukorzenienie i prawidłowy rozwój roślin od okresu powschodowego, zwiększa ich odporność, także odporność na susze. Wpływa również na pełne kwitnienie i równomierne dojrzewanie oraz poprawia wartość biologiczną, walory smakowe plonu, a także wygląd roślin.