italiAmo: nie przechwalamy się – tylko informujemy...
Niniejsza aukcja dotyczy 1 buteleczki z plastiku (biodegradalnego) bardzo wydajnej ciemnej polewy z octu balsamicznego PONTI Glassa Gastronomica I.G.P. ( Indicazione Geografica Protetta - Chronione Oznaczenie Geograficzne)
Waga: 250g.
Data ważności: 30.04.2023.
Składniki: koncentrat przesmażonego moszczu z winogron 52%, ocet balsamiczny z Modeny I.G.P. 38% (ocet winny, moszcz winogronowy zagęszczony i przesmażony, barwnik: karmel E150d; przeciwutleniacz: tlenek siarki), dodatki: skrobia zmodyfikowana z kukurydzy oraz guma ksantanowa.
Napoczęte polewy można długo przechowywać w warunkach pokojowych.
Glassa Gastronomica a base di aceto balsamico di Modena – to produkt roku 2009. Jest to polewa na bazie octu balsamicznego pozwalająca podrasować rozmaite dania pod względem smakowym i zapachowym. Wytworzona w zakładzie w Ghemme na bazie przesmażonego moszczu winogronowego z delikatną nutą słodyczy o wykwintnym smaku octowo-kwaskowym nadaje się do uszlachetniania przystawek, mięs i ryb, serów a także ciast. Dodatek delikatny, prawdziwy cymes, po wyciśnięciu z buteleczki kropli zgęszczonego syropu balsamicznego można wykreować na talerzu niespotykany kolor i aromat.
Historia rodzinnej firmy PONTI sięga 1867 roku, kiedy to jej założyciel, Giovanni Ponti rozpoczyna działalność w Sizzano (prowincja Novara/Piemont). Był rolnikiem, produkował ocet chałupniczo, a okoliczna ludność nazywała go w dialekcie „Giuanin d'la asei” (czyli „Giovanni od octu”). Niebawem dołączył do niego syn Antonio, który poszerzył rzemieślniczą działalność firmy.
W 1911 r. Antonio otrzymuje honorowy dyplom za „wina i octy”, zmienia działalność na przemysłową i uczestniczy w wielu targach krajowych i zagranicznych. Wkrótce też Antonio i jego syn Guido rozpoczynają produkcję przetworów roślinnych w oliwie i oleju w fabryce w Mediolanie. W 1941 roku, podczas wojny, produkcja przeniosła się do Fara Novarese, a następnie do rodzinnego Sizzano.
W 1948 r. Guido, który w 1924 roku uzyskał dyplom Wyższej Szkoły Królewskiej (specjalność: uprawa winorośli i produkcja wina), staje się najlepszym ekspertem w tym sektorze i przenosi produkcję do Ghemme (obecnej siedziby), poszerzanej i modernizowanej wiele razy w kolejnych latach.
W 1965 r. Cesare i Franco, synowie Guido, a obecni właściciele firmy, rozpoczynają owocną współpracę z ojcem. Wraz z nadejściem czwartej generacji polityka ekspansji nabiera nowego rozpędu. „PONTI” sukcesywnie przejmuje konkurencyjne firmy w swoim sektorze i rozpoczyna dywersyfikację produkcji, stale poszerzając gamę wyrobów.
W 1974 r. firma otwiera drugi zakład produkcyjny w regionie Veneto (okolice Treviso) stając się tym samym liderem w swojej branży.
W 1980 r. zakład przejmuje drugiego co do wielkości krajowego producenta octu Acetificio Venturi z Lugo di Romagna.
W 1986 r. Ponti wypuszczają nową linię produktów pod marką Peperlizia, co wymusza kolejną modernizację fabryki. Wytwórnia w Ghemme przybiera kształt, którą cieszy się uznaniem do dziś.
W 1989 r. Franco e Cesare otwierają trzecią i najnowocześniejszą fabrykę w Anagni (nieopodal Rzymu), gdzie przenoszą całą produkcje z Lugo di Romagna.
W 1990 r. – w ramach linii Peperlizia - powstaje Carcioghiotto: jest to przystawka z całych świeżych kawałków karczochów, ze szczyptą rozmarynu, czosnku i papryczek, w zalewie z oleju słonecznikowego i oleju z oliwy extra vergine. W krótkim czasie staje się prawdziwym hitem i najczęściej sprzedawanym markowym produktem we Włoszech.
W 1991 r. firma zdobywa pakiet większościowy (80%) udziałów w spółce „Modenaceti” z Vignola (Modena), specjalizującej się w produkcji octu balsamicznego z Modeny.
W 1992 r. na rynek trafiają dwa nowe produkty, które odnoszą spory sukces: ocet jabłkowy i przyprawa do sałatki ryżowej.
W 2000 r. do firmy dołącza przedstawiciel piątej generacji – Giacomo. Rodzina sukcesywnie modernizuje i rozbudowuje swoje fabryki, dziś dzienne moce przerobowe Pontich Gigantów to 450 tysięcy butelek na jedną zmianę (8 godzin pracy).