sku GL520
Nowe Bokashi Organko 2 Ocean to w 100% ekologiczny kompostownik kuchenny wykonany z ręcznie zebranych plastikowych sieci rybackich. Przeznaczony jest do segregacji odpadów i kompostowania resztek organicznych. Do zestawu dołączony jest preparat EM Bokashi Starter Kompostowy - 2kg.
Proces kompostowania Bokashi powoduje, że resztki organiczne nie gniją a są poddawane procesowi fermentacji dzięki czemu można pozbyć się nieprzyjemnych zapachów przy segregacji frakcji organicznej (nawet czosnku czy cebuli). Fermentacja powoduje także, że nawet o 25% zmniejsza się objętość odpadków więc rzadziej trzeba je wynosić dlatego pojemnik idealnie sprawdzi się w mieszkaniu bez ogródka. Dodatkowo, po rozcieńczeniu płynu z wodą otrzymujemy naturalny nawóz organiczny do podlewania roślin, nierozcieńczony możemy zastosować jako naturalny płyn do udrażniania rur w zlewie.
Nowe Bokashi Organko 2 Ocean to unikalny design wyróżniony nagrodą Red Dot Design Awards, który wprowadzi innowacyjny styl w Twojej kuchni.
Co sprawia, że nowe Bokashi Organko 2 Ocean jest tak wyjątkowe?
- Jest to pierwszy na świecie kuchenny kompostownik zrobiony z ręcznie zebranych plastikowych sieci rybackich
- Przynajmniej 30% produktu wykonane jest z plastikowych sieci rybackich
- Każde sprzedane Bokashi Organko 2 Ocean to dotacja 2 euro na rzecz fundacji zajmującej się zapobieganiem zanieczyszczania oceanów
- Pojemność: 9,6L
- Wymiary: 34 x 24,5 x 24,5 cm
W pojemnikach możemy umieścić: Kuchenne odpadki organiczne lub mniejsze odpady ogrodowe: żywność, owoce, warzywa, kawa, herbata, kwiaty, chusteczki, serwetki, owoce cytrusowe, skórki banana, skorupki jaj, itp.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich:
płynów mleka i przetworów mlecznych octu soków kości popiołu niedopałków, papieru
Jak przygotować kompost:
- przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy (około 20 ml)
- Rozdrobnij odpadki organiczne takie jak: obierki, zwiędnięte, nie nadające się do zjedzenia warzywa i owoce (nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost) i wrzuć do wiaderka
- Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy
- Dociśnij odpadki w wiaderku tak, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka
- Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka tak, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe
- Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka
- Co 3 - 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, nierozcieńczony może być zastosowany jako naturalny płyn do udrażniania rur w wlewie
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania
- Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i obserwujemy ubytek objętości kompostowych odpadków
- Po 2 tygodniach zakop w ziemi przefermentowany odpad organiczny, złóż go na kompoście lub wyrzuć do brązowego pojemnika z frakcją organiczną
- Tak przygotowany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji, nie gnicia.
Zestaw Bokashi Organko 2 Ocean zawiera:
Pokrywkę Pacę ugniatającą Pojemnik Bokashi Organko 2 Ocean 9.6L EM Bokashi Starter Kompostowy (2kg) Miarka Pasek do noszenia Pojemnik zewnętrzny Zakrętkę do pojemnika Ekologiczne opakowanie