Komora ozonacyjna o pojemności 5,5 L
W zestawie z komorą znajduje się specjalny dławik stabilizacji przewodu z O3 do samodzielnego zamontowania (wiertło 10mm) na ściance pojemnika (w przypadku ozonowania wody otwór powinien być wykonany na pokrywie lub w górnej części ściany bocznej)
W jaki sposób ozonować żywność?
- Porcję warzyw, owoców, mięsa lub innych artykułów spożywczych należy umieścić w komorze ozonacyjnej
- Do ozonatora należy podpiąć rurkę, natomiast drugi koniec z dyfuzorem należy umieścić w komorze
- Komorę ozonacyjną należy przykryć pokrywą, następnie włączyć ozonator na 10-20 minut.
UWAGA: Owoce można ozonować w wodzie jak i bez. Po wyjęciu żywności z wody zaleca się ich przetarcie czystym ręcznikiem papierowym.
Dlaczego warto ozonować żywność?
Ozon "atakuje" dotleniając ścianki organizmów, przez co skutecznie niszczy mikroorganizmy wywołujące choroby. Do najczęściej wymienianych zalet dezynfekujących ozonu możemy zaliczyć w szczególności jego szybkie działanie na bakterie takie jak: salmonella, e. coli itp. Ozonowanie oczyszcza żywność z pestycydów, fosforanów, antybiotyków i innych zanieczyszczeń chemicznych używanych do długiego przechowywania żywności na półkach sklepowych.