Pojemnik do wekowania słoików Premium
Pojemnik próżniowy o optymalnej wielkości dla wekowania słoików, odpowiednio wysoki aby pomieścić także litrowe słoiki. Pojemnik należy do linii Premium i można go zamykać albo przy pomocy ręcznej pompki, albo przystawki, będącej na wyposażeniu każdej pakowarki Lava.
Ze względu na wielkość pojemnika, najwygodniej jest zamykać go przy użyciu zgrzewarki próżniowej, szczególnie jeśli chcemy zawekować wiele słoików pod rząd.
Pojemność: 3,4 l
Wymiary: 175 x 205 mm
Pokrywa pojemnika nie posiada wskaźnika zamknięcia.
Jak zawekować słoik?
Słoik z przetworami lub z inną zawartością, której przydatność do spożycia znacznie skraca się po otwarciu możemy zamknąć / zawekować pod próżnią. W tym celu delikatnie zakręcamy słoik (bez użycia siły) i wkładamy go do pojemnika Premium, którego pokrywę zamykamy i odprowadzamy powietrze. Zamknięcie próżniowe pojemnika sprawi, że słoiczek znajdujący się w jego wnętrzu również zostanie zamknięty.
Uwaga: Każdy pojemnik próżniowy Premium jesteśmy w stanie użyć do tego celu. Warunkiem jest aby zmieścił w sobie słoik, który chcemy zamknąć.
Pamiętaj: Wekowanie słoików nie zastępuje procesu pasteryzacji, w której dochodzi do obróbki termicznej, przyczynia się jednak do dodatkowej ochrony tak zamkniętej żywności.
Jeżeli jesteś właścicielem pakowarki próżniowej Lava, możesz wykorzystywać ją także w ten sposób!
Praktyczne rozwiązanie
Pojemnik przyda się nie tylko do zamykania słoików! Dzięki swojej wielkości niejednokrotnie przyda się do przechowywania większej ilości potrawy, zupy, której nie bylibyśmy w stanie pomieścić w standardowej wielkości pojemnikach.