Podstawowe zasady utrzymania czystości w zakładach przemysłu owocowo warzywnego
SPIS TREŚCI
Wstęp.................................................................
Przedmowa.............................................................
Rozdział I — „Woda w przemyśle owocowo-warzywnym” — mgr inż. Jerzy Czernuszczyk..........................................................
1. Znaczenie wody w przemyśle owocowo-warzywnym.......................
2. Rodzaje wód występujących w przyrodzie............................
3. Strefy ochrony sanitarnej.........................................
3.1. Strefa ochrony sanitarnej ujęć wgłębnych.........................
3.2. Strefa ochrony sanitarnej ujęć powierzchniowych..................
4. Właściwości wody występującej w przyrodzie........................
4.1. Fizyczne właściwości wody........................................
4.2. Chemiczne właściwości wody.......................................
4.3. Bakteriologiczne wskaźniki jakości wody..........................
5. Wymagania dla wody w przemyśle owocowo-warzywnym..................
6. Oczyszczanie i uzdatnianie wody dla celów przemysłu owocowo-warzywnego
6.1. Oczyszczanie wody................................................
6.2. Uzdatnianie wody.................................................
6.2.1. Odżelazianie wody..............................................
6.2.2. Odmanganianie wody.............................................
6.2.3. Odkwaszanie wody...............................................
7. Odkażanie (dezynfekcja wody)......................................
8. Kontrola jakości wody.............................................
9. Ścieki jako źródło zakażenia w przemyśle owocowo-warzywnym ....
Rozdział II — „Zdrowotność i higiena osobista pracowników” — Leon Niemyt ......................
1. Ogólne zasady higieny osobistej....................................
2. Zachowanie higieny osobistej w zakładzie produkcyjnym.............
3. Badania profilaktyczne............................................
4. Odzież robocza i ochronna.........................................
5. Substancje szkodliwe dla zdrowia pracowników .....................
5.1. Skutki nadużycia alkoholu i palenia tytoniu w czasie pracy . . . .
6. Pomieszczenia higieniczno-sanitarne i ich znaczenie w zachowaniu higieny
produkcji..........................................................
6.1. Szatnie i ich wyposażenie........................................
7. Umywalnie i natryski..............................................
8. Ustępy............................................................
9. Jadalnie .........................................................
10. Pomieszczenia osobistej higieny kobiet............................
11. Palarnie.............. . .. ................................
12. Wpływ higieny pracy na higienę produkcji..........................
Rozdział III „Higiena pomieszczeń produkcyjnych, magazynów i placów” — Leon Niemyt...........................................................
1. Estetyka i higiena na terenie zakładu produkcyjnego................
2. Higiena pomieszczeń produkcyjnych.................................
3. Higiena magazynów.................................................. 46
4. Szkodniki w przemyśle owocowo-warzywnym............................ 48
Rozdział IV „Higiena sprzętu i urządzeń” — mgr inż. Zbigniew Gryss . . 50
1. Podstawowe zasady higieny maszyn, urządzeń i sprzętu pomocniczego . . 50
2. Ogólne zasady utrzymania czystości................................. 54
2.1. Zagwarantowanie prawidłowego odprowadzania wody ze stanowisk . . 54
2.2. Należyte oświetlenie................................................ 56
3. Ogólne zasady utrzymania czystości maszyn, urządzeń i sprzętu pomocniczego 58
3.1. Maszyny i urządzenia................................................ 58
4. Linia do produkcji dżemów............................................ 63
5. Utrzymywanie czystości maszyn i urządzeń przy produkcji konserw warzywnych 65
6. Utrzymywanie czystości maszyn i urządzeń przy produkcji mrożonek ... 72
7. Utrzymywanie czystości maszyn i urządzeń przy produkcji win i miodów
pitnych............................................................. 79
8. Utrzymywanie czystości maszyn i urządzeń przy produkcji kwaszonek, solonek
i suszów............................................................ 87
Rozdział V — „Środki myjące i dezynfekujące stosowane w przemyśle owocowo-warzywnym”— mgr inż. Zbigniew Gryss................................. 91
1. Wstęp................................................................. 91
2. Rodzaje środków myjących i dezynfekujących............................ 92
2.1. Soda kaustyczna................................................. . 93
2.2. Potas kaustyczny..................................................... 93
2.3. Wodorowęglan sodu.................................................... 94
2.4. Seskwiwęglan sodu.................................................... 94
2.5. Czteroboran sodu.................................................... 94
2.6. Metakrzemian sodu................................................... 94
2.7. Seskwikrzemian sodowy............................................... 94
2.8. Węglan potasu....................................................... 95
2.9. Elmocid alkaliczny.................................................. 95
2.10. Wapno palone....................................................... 95
2.11. Siligent i Natrogent............................................... 95
3. Kwasy i środki kwasowe............................................... 96
4. Detergenty............................................................100
5. Inne środki myjąco-dezynfekcyjne......................................104
6. Technika sporządzania roztworów roboczych.............................106
Rozdział VI — „Odpady i braki towarowe” — mgr inż. Zbigniew Gryss . . 118
1. Rodzaje odpadów i braków występujących w przemyśle owocowo-warzywnym .....................................................................118
1.1. Odpady użytkowe....................................................118
2. Znaczenie unieszkodliwiania odpadów i braków w aspekcie utrzymania higieny 119
3. Kierunki wykorzystania odpadów i braków towarowych...................122
3.1. Przetwarzanie odpadów użytkowych na produkty wtórne...............125
4. Usuwanie odpadów i braków...........................................126
Rozdział VII — „Higiena opakowań i surowców” — mgr inż. Zbigniew Gryss....................................................................130
1. Wstęp................................................................130
2. Wymagania higieniczne w zakresie opakowań............................121
2.1. Opakowania szklane.................................................131
2.2. Opakowania metalowe................................................133
2.3. Opakowania papierowe...............................................133
2.4. Opakowania drewniane...............................................134
2.5. Opakowania z tworzyw sztucznych.................................. 135
2.6. Pomocnicze gumowe materiały opakowaniowe............................136
l Zasady magazynowania opakowań z uwzględnieniem wymagań higieny . . 136
4
3.1. Opakowania drewniane............................................
3.2. Opakowania metalowe.............................................
3.3. Opakowania szklane..............................................
3.4. Opakowania papierowe, gumowe i z tworzyw sztucznych.............
3.5. Sposoby mycia oraz dezynfekowania opakowań......................
4. Urządzenia i narzędzia do mycia i dezynfekcji....................
5. Zarys techniki mycia i odkażania opakowań........................
5.1. Opakowania szklane..............................................
5.2. Opakowania metalowe.............................................
5.3. Opakowania drewniane............................................
5.4. Mycie i dezynfekowanie beczek, kuf i kadzi......................
5.5. Pozostałe opakowania............................................
6. Ogólne wymagania higieniczne dla owoców i warzyw.................
6.1. Magazynowanie surowców..........................................
6.2. Metody mycia surowców...........................................
6.3. Urządzenia i maszyny do mycia surowców..........................
6.4. Sposoby mycia surowców..........................................
6.4.1. Mycie surowców................................................
ZAPRASZAM