PODPUSZCZKA PŁYNNA 50ML DO PRODUKCJI SERA
11 KROPLI PODPUSZCZKI NA10 LITRÓW MLEKA
Mikrobiologiczna podpuszczka do produkcji serów jest preparatem enzymatycznym, który otrzymuje się w wyniku kontrolowanej fermentacji szczepów gatunku Rhizomucor miehei.
Proporcje: 11 kropli podpuszczki/10 litrów mleka. Może być stosowana również w diecie wegańskiej.
Sposób użycia:
- Odmierzyć dawkę produktu proporcjonalną do ilości używanego mleka.
- W zależności od gatunku sera, w odpowiednim momencie dodać podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka.
- Wymieszać delikatnie całość roztworu, przykryć i pozostawić na około 40-60 minut, aż do utworzenia się skrzepu.
Uwagi dodatkowe:
- Przy stosowaniu podpuszczki konieczne jest dodanie chlorku wapnia(CaCl2) w proporcjach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od gatunku sera.
- Zalecane pH mleka dla odpowiedniego działania podpuszczki mieści się w przedziale 6 - 7.