Podpuszczka mikrobiologiczna do sera w płynie 30ml
- Idealna do domowego serowarstwa — z tą mikrobiologiczną płynną podpuszczką wykonasz każdy ser podpuszczkowy (ser świeży, krótko i długo dojrzewający, pleśniowy itp. ) o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
- Także dla wegetarian — podpuszczka jest wegetariańska, nie zawiera enzymów odzwierzęcych — możesz więc wykonać na jej bazie ulubione sery bez obaw o ich skład!
- Duża wydajność – opakowanie zawiera 30 ml podpuszczki o aktywności 250 000 U, dzięki czemu jedyne 10 kropli wystarcza, aż na 10 litrów mleka! Całe opakowanie aż na 500 L mleka.
- Uniwersalna – podpuszczka sprawdza się przy wykonywaniu różnego rodzaju serów na bazie mleka świeżego: krowiego (również z niskopasteryzowanego do 74°C), koziego, owczego oraz wzbogacanego mlekiem roślinnym (sojowym, ryżowym, kokosowym).
- Łatwe dozowanie — płynna forma ułatwia dozowanie, bez konieczności odważania — domowe serowarstwo jeszcze nigdy nie było takie proste!
Sposób użycia:
Do podgrzanego do 30°C mleka dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
Następnie podgrzej mleko do temperatury 37-38°C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C.
Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 50-70 minut w celu wytworzenia zwartego skrzepu.
Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm.
Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po ok. 5 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Pozostaw ser na 20-24 godziny.
Odwracaj go co kilka godzin.
Sposób przechowywania:
Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w warunkach chłodniczych.
Składniki: podpuszczka mikrobiologiczna, chlorek sodu, substancja konserwująca: benzoesan sodu.
Wydajność produktu: 500 l mleka
Objętość: 30 ml