Podpiwek to świetna alternatywa dla piwa, można go szybko i prosto przygotować w domowym zaciszu.
Jest trunkiem orzeźwiającym, z powodzeniem zastąpi popularne, codzienne napoje, z doświadczenia polecam spożywać go schłodzony. Ponieważ podpiwek w zasadzie nie zawiera alkoholu możemy go konsumować w każdych warunkach.
W skład podpiwka wchodzi chmiel, jęczmień czy cykoria - naturalne składniki sprawią, że od razu przypomnimy sobie smak dzieciństwa. Koszt produkcji 10 litrów nie powinien przekroczyć 6 zł.
Data ważności: u nas zawsze najdłuższa na Allegro. Nasz podpiwek pochodzi z bieżącej produkcji, z racji bardzo dużej rotacji detalicznej i przede wszystkim hurtowej posiadamy wyłącznie świeże partie.
Sposób przyrządzenia:
1. Zawartość opakowania należy wsypać do 5 - 10 L wody, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min na małym ogniu.
2. Polecamy przefiltrować przez gazę lub płótno.
3. Dodać cukier: 250g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszać.
4. Płyn wystudzić.
5. Dodać 5g drożdży piekarskich, dostępnych na naszych aukcjach. Warto pozostawić na 10-15 minut celem uwodnienia drożdży, a następnie wymieszać.
6. Płyn proponujemy przelać do butelek plastikowych do 2/3 ich wysokości, a następnie każdą zgnieść w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując będą rozszerzały butelkę) i zakręcić zakrętką.
7. Fermentację należy prowadzić w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, a następnie podpiwek warto przenieś w chłodniejsze miejsce (podczas fermentacji warto obserwować stopień nagazowania w butelce - w sytuacji zbyt dużego [butelka nie daje się nagnieść], delikatnie ją odgazować).
8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.