PODPIWEK KUJAWSKI
Podpiwek kujawski to prosty, pyszny napój, który tylko z pozoru jest trudny w przygotowaniu.
Podpiwek to dla wielu powrót do lat dzieciństwa.
Wspomnienie wielkanocnych spotkań i wakacyjnych biwaków nierozerwalnie wiąże się ze smakiem kultowego podpiwka kujawskiego .
Sposób przyrządzania:
- Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wrzącej wody
- gotować 10 minut. Przecedzić przez płótno i ostudzić.
- Rozmieszać 5g świeżych drożdży w 1/2 szklanki płynu, wlać do podpiwka i dodać 500-600 g cukru.
- Wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem.
- Odstawić zimą na 5 dni, latem na 3 dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu, potem w chłodniejszym
Składniki
burak, jęczmień, cykoria - prażone, cukier, chmiel, regulatory kwasowości: difosforany, kwas cytrynowy
!!! Aż 10 opakowań !!!