Podpiwek - jego nazwa każdemu kojarzy się z piwem. I rzeczywiście, posiadają kilka wspólnych cech: przede wszystkim do produkcji obydwu używa się szyszek chmielowych, które nadają delikatną goryczkę. Podpiwek, tak jak jego "starszy brat", posiada delikatne bąbelki i nalany do kufla tworzy przyjemną dla oka pianę. Obydwa napitki świetnie gaszą pragnienie w ciepłe dni. Różnią się natomiast zawartością alkoholu - podpiwek zaliczany jest do napojów bezalkoholowych. Ponadto zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów - m.in. witaminy z grupy B, biotynę, kwas foliowy, cynk a także wykazuje właściwości probiotyczne.
Przygotowanie domowego podpiwku jest banalnie proste, a otrzymanie 10l wyśmienitego napoju kosztuje tylko kilka złotych! Wystarczy zaopatrzyć się w specjalną mieszankę i postępować według instrukcji na opakowaniu, by już po kilku dniach cieszyć się orzeźwiającym smakiem!