Podłoże z grzybnią do uprawy pieczarek brązowe
Hodowla - całorocznaMiejsce - chłodne miejsce w domuNakład pracy - małyWzrost grzybów w temperaturze - +10 do +20 stopniNajwcześniejszy zbiór - po 3 tygodniachZbiór ogółem - w zależności od wielkości do 7kgCzas trwania zbiorów - 3-4 miesięce
Surowe grzyby można przechowywać w lodówce do 5 dni. Grzyby szybko absorbują wodę i tracą w wyniku tego swój aromat, dlatego w miarę możliwości należy czyścić je tylko za pomocą ściereczki. Usuwać tylko dolny fragment trzonu grzyba. Pieczarki można stosować w stanie surowym, np. w sałatkach. Nadają się one ponadto idealnie do pieczenia na ruszcie, smażenia i duszenia. Świerze, surowe pieczarki można bardzo dobrze mrozić. Nalezy w tym celu oczyścić grzyby, drobno pokroić i zamrozić bez blanszowania. Mrożone grzyby są zdatne do spożycia przez ok. 6-8 miesięcy. Także gotowe dania mozna bez problemów mrozić.
W celu rozmrożenia grzyby należy podgrzać, podobnie jak warzywa.
Instrukcja uprawy brązowych pieczarek. Idealne do założenia w domu/ w piwnicy/ w ogrodzie!
Podłoże do uprawy należy pozostawić w kartonie. Brzegi folii odchylić. Ziemię dołączoną w woreczku należy pokruszyć równomiernie na podłożu na grubość ok. 3 cm. (pozostałą ziemię zostawić na później). Nie uklepywać ziemi!!! Na koniec dobrze nawilżyć ziemię (jeśli jest za sucha) za pomocą konewki dającej drobno zroszony strumień lub spryskiwaczem używanym w gospodarstwie domowym itp. Ziemia musi być zawsze utrzymywana w stanie wilgotności także w przyszłości, ale nie może być zbyt mokra. Na dnie worka nie może stać woda jeśli jednak zdarzy się, że poziom wody na dnie worka jest wyższy niż 1cm, nalezy w folii zrobić dziurę, ażeby woda odpłynęła. Korzystaniej jest podlewać częściej ale mniej niż raz a dużo. Podlewanie winno być ostrożne, aby nie spowodować powstania szlamu na powierzchni ziemi. Nie wolno przyciskać ziemi, musi być ona zawsze luźna, co umożliwia wymianę powietrza.
Następnie należy luźno przykryć podłoże folią i wstawić w temperaturze pokojowej wynoszącej około +20 do +25 stopni
Po około 8-12 dniach wyrasta biały nalot (grzybnia) do poziomu tuż pod powierznią ziemi.
Aby mogły ukształtować sie grzyby, należy odchylić folię (usunąć) i wstawić podłoże w chłodniejsze miejsce (piwnica itp.)
Temperatura musi wynosić pomiędzy +12 do +18 stopni.
Wilgotność ziemi należy sprawdzać każdego dnia. Ciągle wilgotna ziemia, dobra wentylacja oraz temperatura od +12 do +18 stopni to warunki wytsokich zbiorów.
W temperaturze poniżej +10 stopni nie występuje żaden wzrost.
Jeśli ziemia jest zbyt sucha, małe grzyby giną w wierzchniej warstwie ziemi. Jeśli warstwa okrywowa jest zbyt wilgotna, zamula się i grzyby mogą się udusić, ponieważ otrzymają zbyt mało tlenu. Dlatego należy podlewać regularnie i ostrożnie!!!
Pierwsze grzyby pojawia się po ok. 20-30 dniach po przykryciu ziemią.
Grzyby należy zbierać jak tylko osiągną wymaganą wielkość. Najlepiej smakują one gdy kapelusz jest lekko rozgięty. Należy je ostrożnie wykręcać, aby nie uszkodzić małych grzybów.