Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) 0.5 kg KAPELUSZE
ATESTOWANY ZBIÓR 2023
ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.
Data ważności: 31.12.2025
GRZYBY SUSZONE
Kupując w firmie GrzybekPL masz pewność, że wszystkie nasze produkty posiadają atest weryfikowany co roku, który stanowi świadectwo, że oferowane grzyby są dopuszczone do obrotu przez Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. Masz pewność co kupujesz i że robisz to bezpiecznie!
Nasze grzyby są oczyszczane przed każdym procesem suszenia, a nasi wykwalifikowani pracownicy nadzorują proces selekcji i pakowania. Pomimo dokładania największych starań w produkcie mogą wystąpić drobne zanieczyszczenia charakterystyczne dla runa leśnego.
Podgrzybek brunatny jest jednym z najbardziej cenionych grzybów jadalnych. Swoim smakiem dorównuje borowikowi szlachetnemu,przez co cieszy się wśród grzybiarzy równie dużym powodzeniem.Podgrzybek brunatny występuje w lasach iglastych i mieszanych. Najczęściej można go spotkać pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym.Podgrzybek brunatny w większości składa się z wody. Jest przy tym jednak dobrym źródłem białka i węglowodanów. W podgrzybku brunatnym jest duża zawartość flawonoidów. Podgrzybek, jak wszystkie gatunki dziko rosnących grzybów, zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Jednak zdecydowana większość tego tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze wpływają na nasz organizm.Ze względu na bardzo dobry smak, podgrzybek brunatny znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można go marynować i suszyć. Jest także świetnym dodatkiem do dań mięsnych
TYLKO Z POLSKICH LASÓW - ATESTOWANY
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
Dzięki procesowi suszenia w profesjonalnych suszarniach grzyby zachowują swoje właściwości smakowe i kulinarne.
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
ATEST NR 16/1610/2023