Płyn do dezynfekcji rąk Sterillium jest klasycznym preparatem dezynfekującym na bazie alkoholu. Działa przeciwko bakteriom (w tym Listeria, Salmonella), gruźlicy (Mycobacterium Terrae), wirusom otoczkowym (w tym HBV, HCV, HIV), a także aktywny przeciwko Adeno, Polyoma, Rota oraz jest grzybobójczy (Candida albicans). Stosuje się go do dezynfekcji chirurgicznej i higienicznej ( w szpitalach, laboratoriach, ambulansach, kuchniach szpitalnych i stołówkach, a także w opiece domowej chorych, starszych i niemowląt. Charakteryzuje się doskonałą tolerancją nawet przy długotrwałym stosowaniu.
Sposób użycia
Higieniczna dezynfekcja rąk: Nanieść wystarczającą ilość (min. 3 ml) nierozcieńczonego środka do dezynfekcji rąk na dłoń
tak, aby wszystkie obszary dłoni mogły zostać dokładnie i całkowicie zwilżone. Ostrożnie wcierać środek do dezynfekcji rąk przez
30 sekund - upewnij się, że pokryte są wszystkie obszary skóry.
IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ
Produkt niebezpieczny
H226 Łatwopalna ciecz i opary.
H319 Działa drażniąco na oczy.
H336 Może wywoływać uczucie senności lub zawroty głowy.
Środki ostrożności
P102 Chronić przed dziećmi.
Zapobieganie :
P210 Przechowywać z dala od źródeł ciepła, gorących powierzchni, źródeł iskrzenia, otwartego ognia i innych źródeł zapłonu. Nie palić.
P233 Przechowywać pojemnik szczelnie zamknięty.
Reagowanie :
P305 + P351 + P338 W PRZYPADKU DOSTANIA SIĘ DO OCZU: Ostrożnie płukać wodą przez kilka minut. Wyjąć soczewki kontaktowe, jeżeli są i można je łatwo usunąć. Nadal płukać.
P337 + P313 W przypadku utrzymywania się działania drażniącego na oczy: Zasięgnąć porady/ zgłosić się pod opiekę lekarza.
P301 + P310 W PRZYPADKU POŁKNIĘCIA: Natychmiast skontaktować się z OŚRODKIEM ZATRUĆ/lekarzem
Usuwanie:
P501 Zawartość/ pojemnik usuwać do autoryzowanego zakładu utylizacji odpadów.
Zgodnie z Rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 528/2012 z dnia 22 maja 2012 r. produktów biobójczych należy używać z zachowaniem środków ostrożności. Przed każdym użyciem należy przeczytać etykietę i informacje dotyczące produktu.