NOWOŚĆ!!! 100% NATURALNY PRODUKT
Zioła i rośliny pochodzące z ekologicznie czystych rejonów Kraju Ałtajskiego. To bogactwo flory Gór Ałtaju i Jeziora Bajkał.
MECH ISLANDZKI
Porost islandzki, Płucnica islandzka, Chrobotek reniferowy
(Cetraria islandica (L.)
Исландский мох (Цетрария исландская)
80g - opakowanie typu doypack
Porost islandzki – posiada wiele leczniczych i uzdrawiających właściwości:
powlekające (osłaniające), przeciwkaszlowe, przeciwzapalne, wzmacniające, wykrztuśne, antybiotyczne (przeciwbakteryjne), przeciwgruźlicze, przeciwnowotworowe, przeciwpotne, uspokajające, odtruwające; zwiększa produkcję i wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, reguluje wypróżnienia i przemianę materii. W dużych dawkach porost islandzki hamuje wymioty i znosi objawy choroby morskiej.
Napary z porostu islandzkiego świetnie nadają się do użycia w celach kosmetycznych ze względu na działanie przeciwtrądzikowe, przeciwzapalne, przeciwłuszczycowe, osłaniające, antyseptyczne, odtruwające oraz oczyszczające. Regularnie stosowane hamują nadmierne wydzielanie łoju i potu. Również jako środek do leczenia podrażnień, na zmęczone oczy jak i przy zapaleniu spojówek i powiek.
Stosuje się go również w waporyzacji i aromaterapii. Mech islandzki działa przeciwzapalnie przeciwbólowe i wykrztuśne. Osłaniające. Pomocny przy bezsenności i infekcjach układu oddechowego, chrypkach. Zalecana temperatura waporyzacji 80 do 150 stopni Celsjusza.
Porost islandzki, inaczej płucnica islandzka (Cetraria islandica (L.) Ach.) w dawnych czasach rozpowszechniły ludy zamieszkujące tereny obecnej Skandynawii, Syberii oraz Grenlandii, dla których porost islandzki był lekiem wykorzystywanym nie tylko na kaszel, trawienie, ale też na mdłości czy trudno gojące się rany. Jego szerokie zastosowanie i potwierdzona skuteczność spowodowała, że jest niezwykle popularny również dzisiaj.
To niewielki (dorasta do 7-8 cm) gatunek grzybów należący do rodziny tarczownicowatych (Parmeliaceae), który ze względu na współżycie z glonami zaliczany jest do porostów. Do celów leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim plechę, z której uzyskuje się zioła do zaparzania.
W medycynie stosuje się napary, nalewki i wywary z mchu islandzkiego.
Chroni błony śluzowe górnych dróg oddechowych
Chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego
Łagodzi stany zapalne błon śluzowych
Chroni przed podrażnieniem błon śluzowych
Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
Zwiększa apetyt
Ogranicza wzrost prątka gruźlicy
Spowalnia mnożenie drobnoustrojów Gram-dodatnich
Poprawia metabolizm
Pobudza produkcję tyreoglobuliny
Zmniejsza potliwość
Przeciwwskazania: nadwrażliwość na jakikolwiek składnik porostu islandzkiego. W formie naparów lub odwarów nie zaleca się spożywania go u kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci do 12 roku życia. To nie jest produkt leczniczy, w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Bądźcie zdrowi.
Jak można stosować?
Napar z suszonego zioła porostu islandzkiego przygotowuje się z dwóch łyżek, które trzeba zalać jedną szklanką gorącej wody i odstawić na pół godziny. Następnie przecedzamy i pijemy dwie, maksymalnie trzy łyżki cztery razy dziennie.
Odwar z suszonego zioła porostu islandzkiego przygotowuje się z dwóch łyżek, które zalewamy półtorej szklanki wody i gotujemy 15 minut. Po przecedzeniu należy pić dwa razy dziennie po niecałej szklance odwaru.
Macerat: 2 łyżki rozdrobnionej płucnicy zalać 1 szklanką ciepłej przegotowanej wody; odstawić na 5 godzin; przecedzić. Stosować zewnętrznie lub doustnie.
Nalewka porostowa: pół szkl. plechy zalać 300 ml wódki lub wina; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 4-6 razy dz. po pół łyżeczki lub 3-4 razy dz. po 5-10 ml. Przeznaczona jest również do przemywania skóry. Dzieciom podawać w mleku z miodem lub w herbacie tymiankowej albo lebiodkowej.
Nalewka klasyczna z płucnicy: 1 część surowca zalać 5 częściami alkoholu 70%, odstawić na 7 dni, przefiltrować.
Ekstrakt płucnicowy: pół szkl. plechy zalać 150 ml alkoholu 40-70%; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać 4 razy dz. po pół łyżeczki.
Materiał zielarski pochodzi z Ałtaju, bezpośrednio od producenta.
-
PRODUKCJA CERTYFIKOWANA
-
EKOLOGICZNIE CZYSTE SUROWCE
-
SROGA KONTROLA JAKOŚCI
-
KONSULTOWANE Z DYPLOMOWANYMI SPECJALISTAMI
Skład: plecha mchu islandzkiego (Cetraria islandica (L.)
Masa netto: 80g ±2g
Opakowanie zawiera etykietę/ulotkę w języku polskim.
Termin minimalnej ważności podano na opakowaniu: 01.09.2019
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze od -1°C do 30°C i wilgotności względnej 70%.
Wyprodukowano w Ałtajskim Kraju w Rosji.