Płatki ziemniaczane to powszechnie znany w gastronomii produkt wykorzystywany do zagęszczania zup, sosów lub dodawany do błyskawicznych puree. W piekarnictwie stosowane są jako dodatek poprawiający walory smakowo-zapachowe oraz wydłużające okres przydatności do spożycia. W restauracjach na bazie takiego suszu powstają knedle, kopytka, krokiety, kotlety czy placki ziemniaczane lub kluski śląskie. Płatki powstają na skutek procesu mielenia i obsuszania ziemniaków – sypka masa o smaku przypominającym pieczywo chrupkie to efekt tego zabiegu. Pozbawione wody płatki są niskokaloryczne i można je wykorzystywać w domowym zaciszu do wyrobu różnorodnych dań ziemniaczanych. Może nie są to świeże ziemniaki, ale w czasie ograniczonych i utrudnionych możliwości kupowania na bieżąco, jest to praktyczny produkt, który może stać na półce nawet 12 miesięcy.
Klasyczne ziemniaki trzeba w miarę szybko przetworzyć, aby nie zdążyły się wykształcić pędy. Długo przechowywane bulwy oddają swoje wartości odżywcze budzącym się do życia kiełkom, dlatego ziemniak traci swoje soki, staje się miękki, pomarszczony, w przeciwieństwie do pędów.
SKŁADNIKI: (99%) ziemniaki, E471 - monoglicerydy destylowanych kwasów tłuszczowych, E450i - Difosforan disodu, E304 - Przeciwutleniacz (estry kwasu tłuszczowego z kwasem askorbinowym), E300 - Kwas cytrynowy, E223 - Metabisiarczyn sodu, E330 - regulator kwasowości, kurkuma, papryka.
Przechowywać w suchych, czystych, chłodnych, dobrze wentylowanych magazynach, niezakażonych szkodnikami, w temperaturze powietrza nieprzekraczającej 20°C i wilgotności nie większej niż 75%.