Płatki dębowe francuskie, lekko opiekane 50g.
Płatki dębowe są idealnym zamiennikiem beczek dębowych. Tu nie musisz się stresować, że beczka się rozeschnie, że cała Twoja praca zamieni się w kałużę pod beczką.
Dzięki płatkom dębowym, każda butelka może zawierać inne proporcje spełniając Twoje potrzeby i upodobania.
W zależności od stopnia spieczenia płatków oraz czasu przegryzania się trunku z płatkami, możesz uzyskać różną intensywność posmaków dębiny jak i barwy (od lekko słomkowej po ciemny brąz).
Przy winach, płatki lekko opiekane w mniejszym stopniu dodają tanin do wina od płatków naturalnych. Natomiast mocniej podkreślają moc wina, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.
Dawkowanie według producenta:
2g do 4g na 1l wina bądź destylatu na okres ok. 2 do 6 tygodni.
Płatki doskonale sprawdzą się w połączeniu z winem, destylatem czy też piwem.