Płatki róży (czerwone) całe 40g NatVita
Płatki róży czerwonej cechuje intensywny różany zapach i słodki, przyjemny smak. Róża posiada właściwości, które wspomagają układ immunologiczny. Jednak to nie wszystko, ponieważ te niewielkie płatki to również bogactwo witamin A i C, wspieranie układu pokarmowego, pomocne w walce z osłabieniem organizmu, dochodzeniem do siebie po okresie rekonwalescencji.
Z płatków róży można przygotować aromatyczny napar, którego sporządzenie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Potrzebujemy jedynie szklanki gorącej wody, niewielką ilość płatków(2-3g) oraz 10 minut na ich zaparzenie.
Płatki róży mają dość szerokie zastosowanie, bowiem to nie tylko dodatek do herbaty, Yerba Mate lub innych napojów. Można je wykorzystać jako:
- dekorację do ciast lub wypieków,
- domowej roboty nalewkę,
- dodatek do peelingów na bazie cukru czy kawy oraz maseczek,
- cukier różany(mieszając płatki róży z cukrem),
- konfiturę różaną(ucierana z cukrem, łatwa w przygotowaniu).
Sposób spożycia: 1 łyżeczkę (około 2-3 g) zalać szklanką gorącej wody. Zaparzać około 10 min.
Składniki: 100 % róża czerwona płatki suszone(Rosa x cenifolia L. / Rosa gallica L.)
Najlepiej spożyć przed: 08.11.2021
Kraj pochodzenia - Pakistan