Róża – nie tylko piękna, ale i zdrowa!
Róża i jej płatki, kojarzą nam się przede wszystkim z miłością i oddaniem. Kwiat ten jest symbolem uwielbienia i każda kobieta marzy, by dostawać go od swojego mężczyzny, jak najczęściej. Nie od dziś jednak wiadomo, że możne ona stanowić nie tylko element dekoracyjny, ale i składnik naszego jadłospisu.
Z płatków róży można przygotować:
- Konfiturę ucieraną z cukrem, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu i stanowi smaczny dodatek do menu. Może też posłużyć, jako personalizowany, własnoręcznie wykonany prezent dla bliskiej osoby.
- Cukier różany – połącz je w blenderze a otrzymasz przepyszny oraz aromatyczny dodatek do wypieków.
- Nalewkę z płatków róży, która znana jest z właściwości przeciwdziałających przeziębieniu.
Jej wysoka zawartość witamin, między innymi C oraz A, sprawia że osoba, która na stałe włączyła ją do diety, znakomicie radzi sobie z problemami naczyń krwionośnych. Ponadto, świetnie sprawdzi się u osób, które cierpią z powodów przewlekłej choroby wrzodowej, biegunek oraz wszelkich nieżytów przewodu pokarmowego. Suszone płatki róż polecane są też kobietom w ciąży oraz osobom, które długotrwale walczą ze zmęczeniem i ogólnym osłabieniem organizmu.
Susz ten można wykorzystać dodając go do herbaty lub wypieków. Też sprawdzi się jako pielęgnacyjny dodatek do domowej roboty peenilgów na bazie cukru lub kawy, oraz maseczek. W naparze można też moczyć dłonie i stopy, tak by były gładkie i zachowywały elastyczność skóry.