PŁATKI OWSIANE GRUBOZIARNISTE 300G BIO NATU
OPIS Skład: owies bezłuskowy płatkowany 100% BIO
Opakowanie 300 g
Producent: Natu
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Polska
AgroBioTest RE-07/2005
Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Pojawił się kilka tysięcy lat później niż jęczmień i pszenica. Do Europy przywędrował razem z tą ostatnią z Azji, jako towarzyszący jej chwast. Pierwsze znaleziska tej rośliny pochodzą ze Szwajcarii z okresu brązu (1500-700 lat p.n.e.). Na terenach polskich pierwsze ślady owsa datowane na ok. 700 lat p.n.e. odnaleziono w Biskupinie, jednak uprawa tego zboża na większą skalę rozpoczęła się dopiero w VIII wieku. Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną ogrzewającą, słodki i delikatnie gorzki smak. Ma działać kojąco na układ nerwowy i rozrodczy, wzmacniać śledzionę-trzustkę, usuwać cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych oraz wzmacniać mięsień sercowy. Ponieważ owies jest bardzo bogaty w krzem, ma wspierać regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Wywar lub owsianka wzmacniają odporność i świetnie nadają się dla osób osłabionych lub niedoborowych. Płatki owsiane drobne zawierają wiele cennych składników odżywczych: bardzo dużo białka i błonnika, roślinne tłuszcze, w tym 40% kwasu linolowego, wskazanego przy zapobieganiu sklerozie, a ponadto fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Mają przyjemny smak i są lekkostrawne. Stanowią podstawę wielu gatunków musli. Są dodatkiem do zup i wypieków, zarówno słodkich jak i doskonałego chleba owsianego.
Tradycyjna owsianka szkocka: ½ litra wody 3 kopiaste łyżki płatków owsianych, względnie średnia garść 1 łyżeczka soli Do gotującej się wody wsypać płatki owsiane, sól i gotować pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Tradycyjnie w Szkocji używa się do mieszania spurtle – drewniany patyczek, długi jak przeciętna drewniana łyżka, który jako trzonek/rączkę ma wyrzeźbiony oset, szkocką roślinę narodową. Potrawa jest gotowa, gdy spurtle włożony do garnka i wyjęty zostawia w owsiance dziurę. Owsiankę je się w tej postaci, dosypując sobie soli. Płatki można też namoczyć na noc w wodzie, wtedy na drugi dzień gotuje się je tylko 10 minut.
Kod produktu: 5906736900742
EAN: 5906736900742