PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE 500G
Płatki owsiane w ostatnim czasie zyskały dużą popularność wśród osób dbających o prawidłowe odżywianie. Są szeroko polecane przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia, ze względu na ich korzystne wartości odżywcze.
Płatki wytwarza się z obłuskanego ziarna owsa siewnego – Avena sativa Istnieją dowody na to, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu, czyli 1800–700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla górników stanowiła idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość – niezbędne w czasie ciężkiej pracy. Same płatki owsiane natomiast są znane od dwóch tysięcy lat i należą do podstawowych składników codziennej diety.
Na tle innych płatków wyróżniają się one wyższą wartością odżywczą i energetyczną. Zwraca też uwagę zawartość tłuszczu, która jest 2–3 razy wyższa niż w innych płatkach. W składzie wyróżnia się 4% kwasu linolowego, 35% oleinowego oraz 20% palmitynowego. Ponadto ilość białka jest tu wyższa niż w innych płatkach zbożowych – średnia zawartość białka w płatkach owsianych wynosi powyżej 10% [2].
Zawierają one witaminy E oraz witaminy z grupy B: B1 i B5. Co więcej, występują w nich znaczne ilości składników mineralnych – ich zawartość jest wyższa niż w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi
Składniki odżywcze płatków owsianych mogą więc robić wrażenie!
Makroskładniki w 100g:
- Białko: 12 g
- Węglowodany: 61.2 g
- w tym cukry: 1.5 g
- Tłuszcz: 7.5 g
- w tym nasycone: 1.3 g
- Błonnik: 6.1 g
- sód: 0,004 g
Opakowanie/porcja 500g:
- 1860 kcal
- Białko: 60.00 g
- Węglowodany: 306.00 g
- w tym cukry: 7.50 g
- Tłuszcz: 37.50 g
- w tym nasycone: 6.50 g
- Błonnik: 30.50 g